Lábon lőtte magát a svájci bankrendszer, beleremegtek a tőzsdék

Megrázta az európai bankokat a becsődölt Credit Suisse felvásárlása.

2023. március 20., 13:16

Szerző:

Hétfő reggel előbb az ázsiai tőzsdékről érkeztek hírek arról, hogy zuhannak a bankok árfolyamai, majd az európai tőzsdenyitás után a kontinens bankjainak papírjai is zuhanni kezdtek, még a Credit Suisse-t felvásárló UBS árfolyama is 14 százalékot esett pár óra leforgása alatt, és a Stoxx 600 európai bankindex is mínuszban kezdett – írja a 444.hu. Amint a lap emlékeztet rá: előzőleg a svájci jegybank és a pénzügyi felügyelet (Finma) jóváhagyta, hogy az UBS – a legnagyobb svájci bank – jelentős állami garanciák mellett felvásárolja a bajba került vetélytársát, a Credit Suisse-t, hogy ezzel elejét vegyék bankcsőd tovagyűrűzését.

Az egyik lehetséges magyarázat arra, hogy miként sikerült egy bankmentő akciónak épp az ellenkező hatást kiváltania, mint várták az, hogy a svájci pénzügyi hatóságok által menedzselt összeolvasztás során az úgynevezett addicionális Tier-1, azaz AT1 néven ismert kötvények értékét gyakorlatilag lenullázták, azaz

17 milliárd dollárnyi kötvényt buktak el a tulajdonosaik.

Ezt a kötvénytípust a 2008-as válság után hozták létre, és lehetett tudni, hogy komoly kockázattal bírnak, hiszen éppen a válságok idejére amolyan buffernek szánták, mint elsőnek leírható veszteséget. De a svájci hatóságok döntése, hogy a CS részvényesei, ha nem is a pénteki záró árfolyamon, de a 3,25 milliárd dolláros vételár révén még mindig pénzhez jutnak, míg a kielégítési rangsorban elvileg előttük álló kötvénytulajdonosok mindent elbuknak, sokakat felháborított és megijesztett: az összes európai bank árfolyama esni kezdett hétfő reggel, amely a válság után szintén bocsátott ki hasonló kötvényt.

Hétfő késő délelőtt közös nyilatkozatot tett közzé az uniós Egységes Szanálási Testület, az Európai Bankhatóság és az EKB Bankfelügyeleti Bizottsága, melyben biztosítottak mindenkit, hogy Svájcon kívül, azaz EKB felügyelte európai bankpiacon betartják a kielégítési rangsort, azaz előbb buknák el a pénzüket a részvényesek, és csak utána nyúlnának az AT1-es kötvényekhez. Vélhetően e hírek hatására is, de közben az európai bankok részvényei erősödni kezdtek, árfolyamaik sokat ledolgoztak a reggel óta összeszedett veszteségből.

(Kiemelt képünk: Kiemelt képünk illusztráció. A 2022. június 8-án Bellinzonában készült fényképen a svájci bankóriás Credit Suisse cégtáblája látható. Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.