Súlyos terrortámadás Kabulban – a tálibok ellenlábasai robbanthattak

Egy mecsetben robbantottak Kabulban, a terrortámadásban legalább húsz ember meghalt. A korábbi robbantásokért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. 

2022. augusztus 18., 11:35

Szerző:

Legalább húsz halálos áldozata és negyven sebesültje van egy pokolgépes terrortámadásnak Kabul egyik mecsetjében – közölte szerdán az al-Dzsazíra  hírtelevízió az afgán biztonsági forrásokra hivatkozva.

Korábban a ToloNews afgán hírtelevízió és az Aamadzs News hírügynökség jelentett helyi lakosok beszámolói alapján arról, hogy az afgán főváros északkeleti felében található Hair Hana kerület Szadikíja nevű mecsetjében történt robbantás, a helyszínen lövések is eldördültek.

A Reuters hírügynökség szerint a rendőrség még nem közölt hivatalos számot az áldozatokról. Egy helyi tisztségviselő szerint a mecset imámja is a halottak között van.

A tálibok még nem reagáltak a kabuli terrortámadás hírére

Az Afganisztánban hatalomra került radikális iszlamista tálibok egyelőre hivatalosan nem reagáltak az ügyben.

Az utóbbi hónapokban Afganisztán több tartományát, ideértve a fővárosi régiót is halálos áldozatokkal járó terrortámadások érték. Számos esetben a tálibokkal rivalizáló Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára a terrorakciókat.

(Kiemelt kép: A tálib harcosok ünneplik a tálib hatalomátvétel első évfordulóját, Kabulban, 2022. augusztus 15-én. Haroon Sabawoon / Anadolu Agency / AFP)

10:28

Krisjanis Karins lett kormányfő pártja, az Új Egység nyerte a parlamenti választásokat Lettországban a szavazatok 18,9 százalékával – tájékoztatott a helyi választási bizottság vasárnap reggel, miután összesítette a szavazatok 95 százalékát. A második helyen a Zöldek és Földművesek Szövetsége végzett a voksok 12,8 százalékával. A három párt – a Lettországi Zöld Párt, a Lett Regionális Szövetség és a Liepaja Párt – választási szövetségéből létrejött Egyesített Lista (AS) 11 százalékot szerzett.

08:22

Legalább 129-en meghaltak és mintegy 180-an megsérültek egy focimeccsen Indonéziában, miután a játék végén a szurkolók elözönlötték a pályát – közölték a helyi hatóságok vasárnap.