A tálibok rejtegették a CIA által likvidált al-Káida vezért

A tálibok súlyosan megsértették a dohai megállapodást azzal, hogy menedéket nyújtottak Ajmán al-Zaváhírinek, az al-Káida terrorhálózat vezetőjének – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn.

2022. augusztus 2., 09:11

Szerző:

Blinken közleményében leszögezte: látván, hogy „a tálibok nem hajlandók vagy képtelenek eleget tenni kötelezettségeiknek”, továbbra is támogatni fogják az afgán népet – különösen a nőket és a leánygyermekeket – abban, hogy érvényt szerezzenek emberi jogaik védelmének. Emellett az Egyesült Államok folytatja a humanitárius segítségnyújtást – tette hozzá.

A tárcavezető rámutatott: a dohai egyezményben a tálibok ígéretet tettek arra, hogy terroristák nem fogják Afganisztán területét használni más országok fenyegetésére.

Zaváhírivel a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) dróntámadása végzett vasárnap Kabulban. A BBC brit közszolgálati televízió értesülése szerint a terroristavezért kabuli háza erkélyén érte a csapás, körülötte lévő családtagjai nem sebesültek meg.

Zaváhírinek idén áprilisban már halálhírét keltették, akkor a terroristavezér a hírt videóüzenetben cáfolta. Hollétéről sokáig folytak találgatások, a legtöbb forrás Afganisztánt vagy a szomszédos Pakisztánt nevezte meg rejtekhelyének.

Az egyiptomi születésű, orvos végzettségű Zaváhírit tartották a 2001-es szeptemberi, csaknem 3000 halálos áldozattal járó egyesült államokbeli terrortámadások egyik fő szervezőjének. Washington emellett őt nevezte meg az Egyesült Államok tanzániai és kenyai nagykövetsége ellen 1998-ban elkövetett, 224 halálos áldozattal és több mint 5000 sebesülttel járó terrortámadások egyik felelősének.

Zaváhíri azt követően lett az al-Káida vezetője, hogy amerikai különleges egységek 2011-ben végeztek a szervezet korábbi irányítójával, Oszáma bin Ládennel pakisztáni rejtekhelyén. A kabuli tálib kormány szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid közleményben ítélte el a dróntámadást, amelyet „a nemzetközi jog megsértésének” nevezett.

(Kiemelt kép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter beszédet mond a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés feleinek 2022. évi felülvizsgálati konferenciáján az ENSZ-ben New Yorkban 2022. augusztus 1-jén. Fotó: KENA BETANCUR / AFP)