A CIA likvidálta az al-Káida vezetőjét

Amerikai dróntámadás végzett Ajmán al-Zaváhírivel, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjével Afganisztánban, jelentette be helyi idő szerint hétfőn Joe Biden amerikai elnök

2022. augusztus 2., 06:51

Szerző:

 „Igazságot szolgáltattunk, a terroristavezér nincs többé”

– jelentette ki Biden.

 A Reuters hírügynökség egy magát megnevezni nem kívánó amerikai tisztségviselőre hivatkozva azt közölte, Zaváhírivel a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) dróntámadása végzett vasárnap Kabulban. A BBC brit közszolgálati televízió értesülése szerint Zaváhírit kabuli háza erkélyén érte a csapás, körülötte lévő családtagjai nem sebesültek meg.

Az egyiptomi származású, orvosi végzettségű al-Zavahiri több más terrortámadás előkészítése mellett részt vett a 2001. szeptember 11-i, több amerikai célpont ellen elkövetett terrortámadás-sorozat koordinálásában, írja aTelex,  Zaváhírit többek között a tanzániai és kenyai amerikai nagykövetségek elleni 1998-as robbantásos merényletekben játszott szerepe miatt körözték az amerikai hatóságok.

Zaváhíri azt követően lett az al-Kaida vezetője, hogy amerikai különleges egységek 2011-ben végeztek a szervezet korábbi irányítójával, Oszama bin Ladennel pakisztáni rejtekhelyén. A kabuli tálib kormány szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid közleményben ítélte el a dróntámadást, amelyet "a nemzetközi jog megsértésének" nevezett.

(Fotó: AFP)