Spanyolország sajnálja a menekültek halálát

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szerdán ígéretet tett arra, hogy kormánya teljes körűen együttműködik annak a 23 afrikai migránsnak a halála kivizsgálásában, aki a múlt pénteken próbált bejutni a spanyol Melilla enklávéba marokkói területről.

2022. június 29., 21:30

Szerző:

„Sajnálom a Melillával határos észak-marokkói Nador településen történt haláleseteket” – mondta a kormányfő a Cadena Ser rádiónak adott interjújában szerdán. Kiemelte azonban Ceuta és Melilla – a marokkói területen lévő két spanyol enklávé – jogát a biztonságos határokhoz, és egyúttal megvádolta az emberkereskedelmet folytató bűnbandákat is.

Sánchez határozottan kiállt a spanyol és a marokkói biztonsági erők támogatása mellett. Azóta nyilvánosságra került számos felvétel az incidensről, s látható, ahogyan a hatóságok brutálisan léptek fel a kétezer migránssal szemben, aki erőszakkal próbált bejutni Melillába. Madrid és Rabat, még kedden, kemény szavakkal illette az ENSZ-t, amely elítélte a pénteki események során alkalmazott „túlzott erőszakot”, és azt „elfogadhatatlannak” nevezte.

Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő leszögezte: „Szeretném elmondani, mennyire megdöbbentettek bennünket (...) a hétvégi erőszakos cselekmények az észak-afrikai marokkói-spanyol határon”. „A migránsoknak emberi jogaik vannak, és ezeket a jogokat tiszteletben kell tartani, de túlságosan is gyakran látjuk, hogy ezeket megsértik” – tette hozzá, és hangsúlyozta, hogy az ENSZ „a határ mindkét oldalán” megállapította a túlzott erőszak alkalmazását.

A spanyol kormányfő azt mondta, hogy csak egy nappal később, szombaton szerzett tudomást a történtekről. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a melillai eseményekkel kapcsolatban három vizsgálat is folyamatban van, ebből kettő Spanyolországban. A spanyol ügyészség kedden vizsgálat megindítását kérte a pénteki események „megvilágítására”, miután a spanyol ombudsman újabb vizsgálatot jelentett be. Sánchez továbbá kitért arra, hogy Marokkóban a helyi ügyészség is vizsgálatot indított.

„Bíznunk kell az intézményekben” – mondta, és megígérte, hogy kormánya „teljes mértékben együttműködik” ezekkel a vizsgálatokkal „a tények tisztázása érdekében”. Hozzátette egyben, hogy a pénteki tragédia „olyan dráma utolsó felvonása, amely jóval korábban kezdődött”, vagyis azokban az országokban, ahonnan ezek a migránsok érkeztek.

„Nekünk Szudánban kell dolgoznunk, mivel ez az az ország, ahonnan a Melillába bejutni próbáló migránsok nagy része érkezett” – fogalmazott a spanyol miniszterelnök. S megismételve korábbi kijelentését, leszögezte: „a fő bűnösök a maffiák (...), amelyek emberekkel kereskednek”.

(Kiemelt képünk: Illegális bevándorlók futnak spanyol területen, miután több tucat, Európába igyekvő menekült tört át Marokkóból az arab országot a Spanyolországhoz tartozó észak-afrikai enklávétól, Melillától elválasztó határkerítésen 2022. június 24-én. MTI/AP/Javier Bernardo)

A Wagner orosz biztonsági magánvállalkozás négy zsoldosának megöléséről számolt be hétfőn este egy dzsihadista szervezet, amely az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges. A közleményt hitelesnek ítélte meg a szélsőségesek internetes kommunikációját nyomon követő SITE amerikai hírszerzési csoport.

Az amerikai igazságügyi minisztérium a nyomozás érdekeire hivatkozva elutasította, hogy nyilvánosságra hozza a Donald Trump házánál tartott FBI-házkutatásról készült, eskü alatt tett vallomásokat, a lépésre a republikánus párt kérte a minisztériumot még vasárnap.