Spanyolország a valaha volt legforróbb évét zárja 2022-ben

A 2022-es év az eddigi legforróbb esztendő Spanyolországban, az átlagos napi hőmérséklet idén meghaladta a 15 Celsius-fokot - közölte a spanyol meteorológiai szolgálat szerdán.

2022. december 21., 18:16

Szerző:

Az előzetes adatokból arra lehet következtetni, hogy azóta nem volt olyan meleg Spanyolországban, mióta 1961-ben elkezdték az időjárásra vonatkozó adatok feljegyzését. Az eddigi négy legforróbb nyarat a meteorológiai szolgálat szerint mind 2015 után mérték. Hozzátették, hogy a dél-európai ország ezzel együtt az egyik legszárazabb évét zárja, annak ellenére is, hogy az elmúlt időszakban jelentős mennyiségű csapadék hullott Spanyolországban. Mint írják, csak a 2005-ös és a 2017-es években esett kevesebb eső, mint idén.

Az Európai Unió (EU) műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus az ősz folyamán hónapról hónapra a melegrekordok megdőléséről számolt be. A jelentések szerint az idei október volt az eddigi legmelegebb Európában, a 2022-es nyár pedig az eddigi legmelegebb a kontinensen.

Az éghajlatváltozás lehet az oka

A magas hőmérsékletek, a gyakori hőhullámok és az évszázadok óta nem tapasztalt aszály Európa-szerte erdőtüzekhez vezetett, melyek nemcsak a természetben okoztak károkat, de a hatóságoknak sok helyen a lakossági vízfogyasztást is korlátozniuk kellett. Szakértők szerint a szélsőséges időjárás az éghajlatváltozással magyarázandó.

(KIemelt képünk: TARRAGONA, SPANYOLORSZÁG - NOVEMBER 10.: A tarragonai L'Espluga del Francoli városrész látképe, miközben a kisebb települések súlyos vízhiánnyal küzdenek a spanyolországi Katalónia régióban 2022. november 10-én. Fotó: Lorena Sopena / Anadolu Ügynökség
Lorena Sopena / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)