Segélyezik a kényszerszabadságra küldött alkalmazottakat

Akad olyan ország is, ahol segélyt kapnak a koronavírus-járvány miatt kényszerszabadságra küldött alkalmazottak.

2022. január 19., 15:13

Szerző:

Újrakezdi a koronavírus-járvány miatt kényszerszabadságra küldött alkalmazottak segélyezését a román kormány – közölte szerdán az MTI. 

A szerdán elfogadott sürgősségi rendelet értelmében március végéig kaphatják meg saját bérük 75 százalékát (de legfeljebb az átlagbér 75 százalékát) azok, akiknek a járvány miatt függesztették fel a munkaszerződését. A társadalombiztosítási alapból folyósított mostani segély összege nem haladhatja meg a nettó 2674 lejt (193 ezer forint).

Ez természetesen abban az esetben is érvényes, ha a kényszerszabadságra küldött alkalmazott bruttó bére nagyobb annál a 6095 lejes összegnél, amellyel a 2022-es társadalombiztosítási költségvetés bruttó átlagbérként számol. A segélyre a szerzői jogokból élő szabadúszók és sportolók is jogosultak, ha a járvány miatt veszítették el bevételi forrásukat.

A korábbi jogszabályok értelmében tavaly december 31-ig részesítették állami segélyben azon vállalkozások kényszerszabadságra küldött alkalmazottait, amelyeknek a tevékenységét a világjárvány miatt 2020 májusában bevezetett – és azóta minden hónapban meghosszabbított – veszélyhelyzet miatt hatóságilag korlátozták.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)

Tegnap 19:01

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Tegnap 18:37

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.