Sajtjai „ütöttek agyon” egy olasz sajtkészítőt

Törött polcról lezúduló sajttömbök temették maguk alá egy észak-olaszországi sajtüzem tulajdonosát, aki a helyszínen meghalt. A gazdasági kár is jelentős. 

2023. augusztus 7., 18:41

Szerző:

A negyvenkilós sajtkorongok dominóként döntötték romba a sajtérlelőben lévő 10 méter magas polcokat és a rajtuk lévő több ezer sajttömböt a lombardiai Romano településen – közölték hétfőn a tűzoltók. Tizenkét óra kellett ahhoz, hogy puszta kézzel kiássuk az áldozatot a sajttömbök és az összedőlt polcok alól – mondta a bergamói tűzoltók szóvivője. A szokatlan balesetben a sajtüzem éppen ott tartózkodó 74 éves tulajdonosa, Giacomo Chiapparini meghalt.

A Prima Previglio fotót is közölt a mentésről: 

A raktárban 25 ezer korong sajtot érlelnek a körülbelül tíz méter magas fém állványzaton. A Corriere della Sera című lap szerint a férfi egyedül tartózkodott a raktárban, ahol a gigantikus sajtgurigák automatikus megforgatását és tisztítását végző robot működését ellenőrizte. A tűzoltókat este 9-kor értesítették a családtagok, miután meghallották a hatalmas polcrendszer összeomlásának robaját. Az üzemben a parmezánhoz (Parmigiano-Reggiano) hasonló, Olaszországban népszerű Grana Padano keménysajtot készítik.

Az ilgiorno.it azt írja, hogy a polc összeomlásának oka a gabonakerekek tisztítására szolgáló automata rendszer meghibásodása lehetett, amely először az első polcot döntötte le, majd dominóeffektussal a többi polc is összeomlott. A kerület elnöke szerint a gazdasági kár 7 millió euróra becsülhető, beleértve a megsemmisült tisztítóművet is.

(Kiemelt képünkön:Giacomo Chiapparini sajtkészítő facebook oldalának borítóképe.)