Végre jó híreket kaptunk a Sajóról

A vegyi elemzés szerint 80 százalékkal csökkent a Sajóba kerülő víz vas- és egyéb ásványianyag-tartalma.

2022. június 15., 14:51

Szerző:

A vizsgálatok megerősítették, hogy már tisztább víz folyik a Sajóba az alsósajói bányából. A méréseket rögtön a bányánál végezték, miután a mélyebb rétegekbe folyó vizet a felszínre terelték – írja az Új Szó a szlovák gazdasági minisztérium sajtóosztálya alapján.

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter szerint a beavatkozás hatékony volt.

A tárca tájékoztatása szerint a vegyi elemzések szerint 80 százalékkal csökkent a Sajóba kerülő víz vas- és egyéb ásványianyag-tartalma.

A Sajót február közepén festette vörösre az alsósajói vasércbányából kifolyó víz. A 2008-ig működő Siderit egykori bányatelepéről van szó. A laborvizsgálatok szerint a folyó vizében a vas mennyisége 12-szer magasabb volt a határértéknél, továbbá megemelkedett mangán-, szulfát- és arzéntartalma is.

(Kiemelt kép: A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Alsósajón (Nizná Slaná) 2022. március 14-én. MTI/Komka Péter)

18:30

Elfogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök Indonézia meghívását a részvételre a G20-csoport novemberi csúcstalálkozóján, de ennek formáját még pontosítani kell – jelentette ki Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó hétfőn Moszkvában újságíróknak nyilatkozva.

18:18

Srí Lankán napokon belül elfogyhat az üzemanyag az egyik legnagyobb, jelenleg is tartó gazdasági válságuk közepette. A kormány az IMF-hez fordult segítségért, de nem biztos, hogy megkapják időben a mentőcsomagot.

A NATO jóval 300 ezer fő fölé emeli magas készültségi katonai erőinek létszámát, hogy kezelni tudja az Oroszország által jelentett biztonsági kihívásokat – jelentette ki Jens Stoltenberg a szervezet főtitkára hétfőn, a szövetséges országok madridi csúcstalálkozója előtti brüsszeli sajtótájékoztatóján.