„Most már hivatalos: a Sajó folyó halott”

Három hónapja ömlik a szennyezett bányavíz a Sajóba, amely miatt már konkrétan kihalt a folyó élővilága.

2022. május 14., 11:49

Szerző:

„Ma részt vettem a Sajó folyó élővilágának vizsgálatán, mely során három szakaszon vizsgáltuk a vizet. Most már hivatalos: a folyó halott, és ezt egyetlen hatóság sem tagadhatja” – mondta elkeseredetten Varga Tibor a helyi horgászszövetség tagja a Felvidék.ma-nak.

Varga részletezte, hogy három szakaszon vizsgálták a víz élővilágát, 10 kilométeres szakaszon, és egyetlen vizi állatot sem találtak élve. „Rengeteg tetemet találtunk, szinte ellepték az elpusztult folyami rákok tetemei a partot. Nem tudtam, hogy ennyi rák élt a Sajóban” – tette hozzá.

Míg februárban percenként 10 liter szennyezett víz folyt ki a bányából, a legutóbbi mérések alapján ez már 17 literre növekedett percenként. Április elején a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat a bányába szivárgó felszíni vizek csökkentésére irányuló munkálatokba kezdett, és a bányamentő szolgálat közvetlenül a bányában is megkezdte a munkát. Azt próbálták megoldani, hogy a víz ne szivárogjon a felsőbb szintekről a szennyezett alsóbb rétegekbe, így kerülnék el a szennyezett víz felszínre áramlását. Ennek ellenére február közepe óta nem történt érdemi változás – közölte Varga Tibor.

A környezetvédelmi minisztérium a felelősséget a gazdasági minisztériumra hárítja, mert a bánya tulajdonosa az Ércbányák állami vállalat. Ők azonban szintén büntetőfeljelentést tettek a Sajó folyó szennyezésével összefüggésében, mert szerintük a kiömlő bányavíz minőségéért a Siderit vállalatot terheli a felelősség, akik utoljára használták a bányát termelésre.

A szakemberek szerint legalább 15 év, míg visszatérhet a folyami rák.

(Kiemelt kép: A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Alsósajón (Nizná Slaná) 2022. március 14-én. Fotó: MTI/Komka Péter)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.