Elkeserítő állapotok a Sajónál: ilyen igazi környezeti katasztrófa

Az alsósajói, 2008-ban bezárt vasércbánya Gabriella tárójából a Sajóba ömlő szennyvízben az arzénkoncentráció négyszázszorosa az európai határértéknek, de még a feleannyira szigorú szlovákiainak is a kétszázszorosa. Az Index a helyszínen járt. 

2022. május 18., 17:25

Szerző:

A környezeti katasztrófa látványos, a folyó húsz kilométeres szakaszán kipusztult az élővilág, miközben a szlovák hatóságok tétlenkednek. Némi vigasz, legalábbis nekünk, hogy mire Magyarországra ér a Sajó, annyira felhígul a vízben a szennyezés, hogy gyakorlatilag kimutathatatlan – írta az Index. 

A Sajó 229,4 kilométeres teljes hosszából 98 kilométer Szlovákia területére esik. Az egykori Siderit vasércbánya Alsósajó (Nižná Slaná szlovákul) községben működött 2008-ig, ennek a bányának a Gabriella nevű tárójából ömlik február 24. óta a drámaian szennyezett víz Kelet-Szlovákia legnagyobb folyójába, az amúgy kristálytiszta vizű Sajóba. A folyó élővilága a szlovákiai szakasz jelentős részén kipusztult.

„Innen 25 kilométerre van a Siderit bánya, onnan ömlik a szennyvíz a Sajóba – tájékoztat Szabó Endre, egy helyi lakos. – A bánya magánkézben volt, de becsődölt, egyik napról a másikra otthagyták sínestül, gépestül, mindenestül, és 2008-ban átkerült a szlovák állam, a Gazdasági Minisztérium tulajdonába. Azóta nem működik, megállíthatatlanul pusztul, az enyészeté lett. És február 24. óta megállíthatatlanul ömlik a szennyvíz a Sajóba. Mellesleg a tragédia oka az, hogy állami tulajdonban van a bánya.

Mert ha magánkézben lenne, a tulajdonos már régen az első fán lógna.

(Kiemelt kép: A Sajó folyó Sajópüspökinél, a magyar-szlovák határ közelében 2022. március 14-én. Az eddigi mérések nem igazolták, hogy a Sajó vize szennyezett lenne, de a vizsgálatok továbbra is tartanak - közölte ezen a napon az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint valamilyen szennyezőanyag került a vízbe a folyó szlovákiai szakaszán. A Miskolcnál és Sajópüspökinél végzett mérések nem igazoltak szennyeződést a vízben; a folyó vizének Ph- és oldott oxigén vizsgálata szerint mindkét mérés eredménye határértéken belül van. A vizet fémekre is vizsgálják, ezek eredményére még várnak. A Miskolci Vízügyi Igazgatóság szakemberei a Sajó szlovákiai szakaszán is dolgoznak, és a folyón felfelé haladva is méréseket végeznek. MTI/Komka Péter)