Egyre több a drogozó diák Romániában

A román államfő nemzetbiztonsági ügynek nevezte a hétfői tanévnyitón mondott beszédében a fiatalok körében terjedő drogfogyasztást, a miniszterelnök pedig a jelenség visszaszorítását célzó törvénykezdeményezést ígért a bukaresti kormány részéről.

2023. szeptember 11., 15:56

Szerző:

Klaus Iohannis államfő a bukaresti 162-es számú általános iskola tanévnyitó ünnepségén a társadalmat egyre inkább foglalkoztató riasztó jelenségnek nevezte a fiatalok drogfogyasztását, és bejelentette: napirendre tűzi a kérdést a nemzetbiztonsági testület, a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) legközelebbi ülésén.

„A drogfogyasztás hatásai, méretei, társadalmi következményei, főleg ami a zsenge korban és az iskolákban történő drogfogyasztást illeti, komoly kihívást jelentenek az egyéni biztonságra és a nemzetbiztonságra nézve” 

– idézte Iohannist az Agerpres hírügynökség.

A miniszterelnök azt a lehetőséget is felvetette, hogy ne engedjék 18 évesen járművezetői engedélyt szerezni az olyan fiatalokat, akiket 16 és 18 éves koruk között drogfogyasztáson érnek.

A fiatalok drogfogyasztása körül azt követően bontakozott ki élénk társadalmi vita Romániában, hogy augusztus végén egy népszerű tengerparti üdülőhely közelében egy, kábítószer hatása alatt álló 19 éves fiatalember az út szélén közlekedő fiatalok egy csoportjába hajtott gépkocsijával, egy 20 éves lány és egy 21 éves fiatalember halálát, illetve két másik társuk sérülését okozva.

Korábban azok a hírek okoztak riadalmat, amelyek szerint rohamosan terjed a diákok körében a különböző tudatmódosító szerek fogyasztásának „divatja”, és több olyan esetre derült fény, amikor a kiskorúak az iskolákban egymást között üzleteltek drogokkal.

Romániában a közoktatásban részt vevő mintegy 2,7 millió diák számára kezdődött meg hétfőn a 2023-2024-es tanév.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Wikimedia Commons/grendel|khan and Lady Byron)