Elege lett Koppenhága polgármesterének a marihuána-utcából

Christiania egykori hippinegyedében egy súlyos gyilkosság után merült fel ismét a drogprobléma, Koppenhága polgármestere cselekedne.

2023. augusztus 28., 18:13

Szerző:

Elege lett a dániai Koppenhága városvezetésének a főváros Christiania negyedében folyó marihuána-kereskedelemből. A dolog azután került újra napirendre, hogy a negyed úgynevezett Drodíler utcáján (Pusher street) egy maszkos férfi nemrég meggyilkolt egy 30 éves, másik férfit. A 18 éves maszkos gyilkos tette mögött pedig a drogkeresekedelemben támadt nézeteltérés állhatott.

Christiania Koppenhága különleges státuszt élvező negyede, ahol a hetvenes évek óta működő foglalt házak lakóinak saját, nagyon erős de liberális szabályai vannak, ezeket pedig a hatóság is tiszteletben tartja. Így alakult ki, hogy a negyedben évtizedek óta teljesen nyíltan árulják, adják--veszik és fogyasztják is a füvet, a hatóságok pedig a negyed határain belül midnezek fölött szemet hunynak.

A gyilkosság azonban ismét felvetette a kérdést, meddig mehet el a dán állam toleranciában e téren. Sophie Haestorp Andersen koppenhágai polgármester ugyanis vasárnap egy sajtóinterjúban közölte, az összes „törvénytelen tevékenységet” felszámolná a Dílerek utcáján. Az utca megrendszabályozása korábban már akkor is felmerült, amikor 2016-ban egy árust két rendőr sebesített meg súlyosan.

(Kiemelt kép: koppenhágai rendőrök a Christiania - Szabad Város negyedben, a drogdílerek utcáján történt gyilkosság után, 2023. augusztus 26-án. Fotó: Emil HELMS / Ritzau Scanpix / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.