Romániában inkább párbeszéddel, mint szigorral hatnának vírustagadókra

2020. október 17., 16:13

Szerző:

A román hatóságok párbeszéddel próbálják rávenni a vírustagadó, vagy a rendelkezéseket nem betartó embereket az óvintézkedések figyelembevételére.

“Senki sem szeretne gumibotozó csendőröket látni" - mondta egy televíziós interjúban Raed Arafat a bukaresti belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára, aki szerint jobb kerülni a konfliktushelyzeteket.

A Hotnews.ro portál szerint az országos operatív törzs illetékese borúsan beszélt a kórházakra nehezedő nyomásról. Arafat elmondta, hogy a román egészségügyi rendszer "elvesztette a Covid-19 elleni harcot".

"El fogunk jutni oda, hogy a fertőzötteket már nem tudjuk a Covid-kórházakba vinni. Ezért a többi kórházban is meg kell szervezni az útvonalakat a fertőzöttek fogadására, el kell különíteni számukra helyeket az intenzív osztályon" - magyarázta az államtitkár.

Romániában szombaton túllépte a 70 százalékot a telítettség a Covid-kórházak intenzív osztályain. Az utóbbi 24 órában csaknem négyezer újabb fertőzést diagnosztizáltak, ami kevesebb mint két százalékkal marad el az előző napi rekordtól, de 38 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. A szombaton kiértékelt pozitív tesztek arány meghaladta a 12 százalékot, valamint 63 halálesetet is jelentettek.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.