Videón: Robbanás miatt lángol Oroszország legnagyobb kőolajfinomítója Omszk mellett

A Gazprom Neft közleményt adott ki, mely szerint a létesítmény normál üzemmóddal működik, ám az X és Telegram-csatornán olyan videót hoztak nyilvánosságra, amelyen jól hallható a robbanás, és látható a lángba borult épület.

2024. augusztus 27., 07:30

Szerző:

Robbanást követően tűz ütött ki Omszk mellett, Oroszország egyik legnagyobb kőolajfinomítója épületében. A Gazprom Neft létesítménye cég igazgatósága szerint normál üzemmódban működik, a termelési terveket pedig teljesíteni tudják – írja a Blikk.

A kőolajfinomító közleményt adott ki, melyben azt írják, hogy az üzem automatikus biztonsági rendszere tűzkitörést észlelt a technológiai berendezésben. Az automata tűzoltó rendszer beindult, és a tűzoltóság gyorsan reagált a tűz megfékezésére.

Videófelvételt tettek közzé a kőolajfinomító felrobbanásáról

A kőolajfinomító vezetése szerint „ellenőrzés alatt” tartják a helyzetet – írta meg az az Ukrajinszka Pravda az orosz Interfax nyomán.

A Reuters is hasonló hírekről számolt be: az olajfinomító vezetése azt írta, a létesítmény normál üzemmódban működik, a termelési terveket pedig teljesíteni tudják. A kőolajfinomító közleménye szerint a tüzet sikerült megfékezni az üzemben, amely Oroszország teljes olajfinomítási volumenének mintegy 8%-át adja.

Vitalij Hotsenko, a helyi kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson keresztül közölte, hogy hét embert kórházba szállítottak, egyikük állapota súlyos.

A közösségi médiában egyes beszámolók szerint hatalmas robbanás hallatszott a Moszkvától mintegy 2700 kilométerre keletre fekvő nyugat-szibériai város több kerületében.

Két, a részleteket ismerő forrás szerint az üzem két legnagyobb elsődleges finomító egységének egyike, a CDU-11-es nyersolaj-desztilláló egységet érintette a tűz – írja a Reuters.


Egy másik elsődleges egység, a CDU-10 már augusztus elején is leállt a tűz miatt. A CDU-10 és a CDU-11 egyenként évi mintegy 8,6 millió tonna termelési kapacitással rendelkezik.

Egy Telegram-csatorna videót is közöl a tűzről. A felvételen egyértelműen hallható a robbanás. Az X-en is látható az a videó, amin ömik a füst az épületből, amit lángok nyaldosnak.

A létesítmény termelési kapacitása évi 21,6 millió tonna nyersolaj és 1,2 millió tonna stabil gázkondenzátum. A 100%-os finomítási mélységgel és 80% feletti könnyűolajtermék-hozammal Oroszország egyik legnagyobb finomítója.

A tűz okát nem tisztázták.

(Kiemelt képünk: képernyőfelvétel a lángoló omszki kőolajfinomítóról készült videófelvételből. A videó forrása: X)