Lövészárokásókat keresnek az oroszok: nem fogja elhinni, mennyi pénzt ígérnek

Álláskereső portálokon keresnek lövészárokásókat az oroszok. 

2024. augusztus 15., 10:48

Szerző:

Elképesztő hirdetések jelentek meg az orosz álláskereső portálokon. A CNN tudosítása szerint az ukránokkal hadban álló oroszok lövészárokásókat toboroznak, ráadásul kimagasló fizetést ajánlanak a jelentkezőknek. 

Kimagasló fizetés 

A portál azt közölte, hogy orosz vizsonylatban nagyon magas fizetést, mintegy 150 000-371 000 rubelt – ami kb. 600 ezer és 1 millió 400 ezer forint között van – kínálnak azoknak, akik jelentkeznek lövészárokásónak Kurszk megyébe. Azért éppen ide, mert oroszok már másfél hete nem tudják kiszorítani a betörő ukrán csapatokat. A CNN úgy tudja, az orosz álláskereső oldalak csordultig vannak ezekkel a hirdetésekkel. 

További munkaerő 

Az amerikai Institute for the Study of War elemzői egyébként már augusztus 11-én arról írtak, hogy Oroszország dolgozik a határvédelmi erődítmények kiépítésén, azonban nincs megfelelő személyzet a feladat elvégzésére. „A gyéren lakott terület és a felszerelet határvédelmi erődítmények nem bizonyultak elegendőnek az ukránok kiszorítására, így az orosz katonai parancsnokság valószínűleg arra a következtetésre jut majd, hogy további munkaerőre és felszerelésekre lesz szükség a nemzetközi határon” – írta akkor az ISW. 

Harcok a régióban 

Ahogyan arról lapunk is beszámolt a napokban Zelenszkij elismerte, hogy ukrán erők harcolnak az oroszországi kurszki régióban. Az ukrán csapatok meglepetésszerű betörést hajtottak végre az orosz területen, ez a háború kitörése óta történt legnagyobb ilyen jellegű művelet. A legfrissebb információk szerint az ukrán csapatok szerdán több száz orosz katonák fogtak el a kurszki régiában – ezt Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnoka jelentette Zelenszkijnek. 

A nap eleje óta a csapatok a kurszki régióban több irányban egy-két kilométert haladtak előre. Szudzsa településen befejeződött az ellenség felkutatása és megsemmisítése. Több mint száz ellenséges katona esett fogságba

– idézte az államfő Telegram-bejegyzésében a főparancsnokot. Zelenszkij megköszönte Szirszkijnek, hogy az ukrán katonák „feltöltötték a cserealapot”, vagyis újabb orosz hadifoglyokat ejtettek, akiket Kijev kicserélhet Moszkvával foglyul ejtett ukránokra. Az ukrán vezérkar beszámolt arról is, hogy a Kurszki területen az ukrán csapatok megsemmisítettek egy orosz Szu-34-es nehéz vadászbombázó repülőgépet. 

Legnagyobb csapássorozat 

Az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) közölték az Ukrajinszka Pravda hírportállal, hogy a fegyveres erők – benne a légierő és a különleges erők – a katonai hírszerzés több egységével együttműködve a háború kezdete óta az eddigi legnagyobb csapássorozatot mérték szerdára virradóan oroszországi katonai repülőterekre. A közlés szerint négy katonai repülőteret – a voronyezsit, a kurszkit, valamint a nyizsegorodszki régióban lévő Szavaszlejka és a Voronyezsi területen található Boriszoglebszk légibázisát – támadták meg. Az SZBU tájékoztatása szerint a művelet célja az volt, hogy az orosz hadsereg ne tudja ezeket a légitámaszpontokat Ukrajna elleni légicsapásokra használni – írja az MTI. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Russian Min. of Emergency Situat / ANADOLU / Anadolu via AFP)