Ukrán ellentámadás: kiderülhetett, mi a céljuk az ukránoknak Kurszkkal

Lapinformációk szerint az ukrán ellentámadás célja is kiderülhetett: az ukrán egységek védelmi állásokat kezdtek el kiépíteni orosz területen.

2024. augusztus 12., 11:28

Szerző:

Elkezdtek statikus védelmi rendszereket építeni az ukránok Kurszk megyében: vagyis árkokat ásnak, erődítményeket építenek Oroszország területén, vélhetően azzal a céllal, hogy tartósan megszállás alá vonják a térséget – írta az ukrán ellentámadás kapcsán a Forbes és a Portfolio.

A lap szerint öt zászlóaljat, azaz körülbelül 10 ezer katonát vont össze Ukrajna Kurszk térségében, egy részük elkezdett azon dolgozni, hogy védvonalakat hozzon létre a határ orosz oldalán.

Ez arra mutat rá, hogy Ukrajna Kurszk régió tartós megszállására rendezkedik be.

A lap idéz egy orosz katonai tudósítót is, aki szerint „ez a legrosszabb dolog, amit csinálhatnak” az ukránok, hiszen így sokkal nehezebb lesz egy ellenoffenzíva során kitolni az ukrán katonákat a régióból.

Minél lassabb az orosz ellentámadás, annál több ideje lesz az ukránoknak felkészíteni a védelmi rendszereket az offenzívára.

A Forbes elemzője azt írja: a hadművelet fő célja alighanem az, hogy arra kényszerítsék az oroszokat, hogy vonjanak el képességet az északi szektorból, főleg Harkiv megyéből, Vovcsanszk térségéből. Ezután pedig Ukrajna ellentámadást indíthat, azzal a céllal, hogy visszavegyék az elfoglalt ukrán területeket.

Ukrán ellentámadás: már Moszkvát is támadják

Elérte Moszkvát az ukrán ellentámadás: vasárnap éjjel egy dróntámadás történt Moszkva közelében. A célpont egy katonai reptér lehetett a település közelében, de az orosz főváros külső részein is lehetett hallani a robbanásokat.

Az előző éjjel ismét sor került egy csetepatéra az orosz főváros közelében. Az ukrán ellentámadás során több, drónnak tűnő eszköz is látható volt – írja az Index.

Az Astra nevű orosz Telegram-csatorna utóbb ugyancsak megosztott több felvételt, amelyeket a helyi lakosok készítettek. Ezek közül a 2. és 3. videón lövöldözést is lehetett hallani. Mint a csatorna is közölte, a dróntámadás célpontja a jelek szerint a Moszkva-közeli Cskalovszkij katonai repülőtér lehetett. QP | Quality Placement Az Astra szerint a Moszkvához közeli Scsjolkovo városában lövéseket, robbanásokat hallottak a lakosok.

Mint írták, a helyi Telegram-oldalak arról számoltak be, hogy a reptér elleni támadást visszaverték, az orosz állami szervek azonban nem adtak ki hivatalos nyilatkozatot az esetről.

További részletek, itt.

(Az orosz védelmi minisztérium által 2024. augusztus 11-én közzétett képen egy orosz dróntámadás látható ukrán páncélozott járművek ellen Kurszk régióban, 2024. augusztus 12-én. Fotó: orosz Védelmi Minisztérium / AFP)