Rishi Sunak: Nagy-Britannia habozás nélkül kész bombázni

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint Nagy-Britannia nem törekszik konfrontációra a jemeni húszi lázadókkal, de szükség esetén habozás nélkül kész újabb önvédelmi válaszlépésekre.

2024. január 23., 15:45

Szerző:

 

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint Nagy-Britannia nem törekszik konfrontációra a jemeni húszi lázadókkal, de szükség esetén habozás nélkül kész újabb önvédelmi válaszlépésekre.

Sunak, aki a brit és az amerikai légierő által a húszik jemeni katonai létesítményei ellen előző éjjel végrehajtott, összehangolt légitámadásokról tájékoztatta kedden a londoni alsóház képviselőit, kijelentette: egyszerűen fenntarthatatlan az a helyzet, hogy a szövetségesek a már elindított húszi támadásokat próbálják folyamatosan elhárítani a Vörös-tengeren. 

Hozzátette: a húszik a január 11-én végrehajtott előző brit-amerikai akció óta is legalább tizenkét támadást intéztek a vörös-tengeri hajóforgalom ellen, a legutóbbit éppen hétfő éjjel, röviddel az újabb közös brit-amerikai művelet előtt. 

A brit kormányfő szerint a brit és az amerikai légierő gondosan kiválasztott célpontokra korlátozódó csapásokat hajtott végre hétfő éjjel, és maximálisan ügyelt a civil lakosság védelmére. 

A londoni védelmi tárca az akcióról kiadott tájékoztatásában közölte, hogy a hétfő éjszakai légitámadásban a brit királyi légierő (RAF) négy Typhoon FGR4 harci gépe és két Voyager légi üzemanyag-utántöltő repülőgépe vett részt. 

A brit gépek Paveway IV típusú precíziós irányított bombákkal támadtak két húszi katonai létesítményt a jemeni főváros, Szanaa repülőtere közelében.

Rishi Sunak keddi alsóházi tájékoztatóján kijelentette, hogy a húszi milíciáknak szánt illegális fegyverszállításokat is fel kell számolni. A brit miniszterelnök szerint a szövetségesek már eddig is több fegyverszállítmányt lefoglaltak a térségben, köztük olyan rakéták részegységeit, amelyeket a húszik jelenleg is rendszeresen használnak. Hozzátette: London és Washington a következő napokban szankciókat is bejelent annak érdekében, hogy a húszik ne juthassanak hozzá a támadásokhoz szükséges pénzügyi forrásokhoz. 

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos drón- és rakétatámadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael hadműveleteket kezdett Gázában az övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet felszámolásának meghirdetett céljával. 

Az izraeli hadműveletek előzményeként a Hamász tavaly október 7-én Izrael déli térségében példátlan terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsebesültek. 

Keddi alsóházi tájékoztatóján azonban a brit kormányfő határozottan leszögezte, hogy a szövetségesek által a Vörös-tengeren végrehajtott önvédelmi akciók semmiféle módon nem kapcsolódnak az izraeli és a gázai helyzethez, és „azok, akik szerint a két ügynek köze van egymáshoz, a húszik ügyét szolgálják”. 

Rishi Sunak ugyanakkor kijelentette azt is, hogy London szerint a lehető leggyorsabban véget kell vetni a gázai harcoknak. Hozzátette: a brit kormány azonnali humanitárius célú tűzszünetet szorgalmaz, annak érdekében, hogy segélyeket lehessen bejuttatni az övezetbe. 

A tartós tűzszünet eléréshez azonban a Hamásznak el kell engednie az általa Izraelből elhurcolt túszokat, és a szervezet a jövőben nem uralhatja a Gázai övezetet. Olyan megállapodásra kell jutni, amelynek alapján a Palesztin Hatóság visszatér Gázába, és átveszi a kormányzati feladatokat - mondta keddi parlamenti felszólalásában a brit kormányfő.

Mint arról korábban beszámoltunk: újabb közös akciót hajtott végre a brit és az amerikai légierő a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen. A kedd hajnalban ismertetett részletesebb közös közlemény szerint, amelyet Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Hollandia, Ausztrália, Kanada és Bahrein adott ki, a légicsapásoknak nyolc célpontjuk volt.

A nyugati nagyhatalmak és a jemeni húszi felkelők közötti fegyveres konfliktus januárban eszkalálódott. Az Irán által támogatott húszik rendszeresen lőnek a kereskedelmi hajókra, melyeket egy nyugati flotta védelmez, élén az Egyesült Államok hadihajóival.

Január 10-én egy brit királyi hadihajót támadtak meg a húszik a Vörös-tengeren. A londoni védelmi tárca vezetője szerint a húszik támadásának célpontja a brit királyi haditengerészet Diamond nevű rombolója volt, amely a térségben járőrözik. A Diamond fedélzeti tűzfegyvereivel és Sea Viper rakétákkal számos támadó drónt semmisített meg, amelyek közül több a hadihajó felé tartott, mások pedig kereskedelmi hajókat fenyegettek.

A húszik novemberben kezdték támadni az áruszállító hajókat a Vörös-tengeren, ami a világkereskedelem egyik legfontosabb és legforgalmasabb hajózási útvonala. David Cameron vrit külügyminiszter a The Sunday Telegraph című konzervatív lapban megjelent írásában úgy fogalmaz: Nagy-Britannia mindig a hajózás védelmére kel, és a jövőben is készen áll arra, hogy „a szavakat cselekvéssel támassza alá”.

(Kiemelt képünk: Mohammed Hamoud / ANADOLU AGENCY / AFP)

Újabb fordulópontjához érkezett az orosz-ukrán háború, ezúttal orosz tengeralattjárók jelentek meg az Ír-tenger környékén. Az incidens azonban nem először fordult elő, arra már az ukránok 2022-es lerohanását követően is sor került.