Republikánusok: van bizonyítékunk, hogy Vuhanból szabadult ki a koronavírus

A konzervatív képviselők kétpárti nyomozás indítását sürgetik.

2021. augusztus 3., 13:58

Szerző:

Váratlan jelentéssel rukkoltak elő az amerikai Republikánus Párt képviselői. Az ellenzéki párt hétfőn jelentést tett közzé, melyben azt állítják, hogy elegendő bizonyítékot gyűjtöttek, amely alapján kijelenthető: a világjárványt okozó koronavírus egy vuhani laborból származik – írta a Reuters. A republikánusok nyilatkozatát az amerikaiak azonban óvatosan kezelik, mert könnyen lehet, hogy a jelentés csak elterelő hadművelet egy számukra sokkal érzékenyebb témáról. 

A republikánusok azt állították, a bizonyítékok túlnyomó része alapján a világjárványt okozó koronavírus egy vuhani laborból származik. A dokumentum szerint arra is van bizonyíték, hogy a Vuhanban működő Virológiai Intézetben a tudósok úgy akarták módosítani a koronavírusokat, hogy a kórokozókkal embereket is meglehessen fertőzni. A képviselők kétpárti nyomozás indítását sürgetik, mivel szerintük gyanús, hogy még 2019. júliusán a Virológiai Intézet 1,5 millió dollárból teljesen meg akarta újítani a veszélyes hulladékot kezelő rendszerét, annak ellenére, hogy akkor az mindössze két éves volt. 

Korábban a 168 is írt róla, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke júniusban hivatalosan is bejelentette, különbizottságot állít fel a Capitolium, az amerikai kongresszus épülete ellen 2021. január 6-án végrehajtott támadás körülményeinek kivizsgálására. Éppen nemrég kezdődtek meg a Capitolium ostromát vizsgáló bizottság meghallgatásai, ezért az ügy roppant kellemetlen a republikánusoknak. A mostani jelentést ezért érdemes óvatosan kezelni, ugyanis könnyen lehet, hogy elterelő hadműveletként dobta be a témát a párt –írta a novekedes.hu.

(Kiemelt kép: Vírusos csepp átvitel. Illusztráció a koronavírus–részecskéket tartalmazó légzőcseppekről. Fotó: Design Cells / Science Photo Libra / DCE / Science Photo Library via AFP)