Kivizsgálják, mi történt a Capitolium ostrománál

Nancy Pelosi házelnök független testületet szeretne, de a republikánusok nem hajlandóak részt venni a vizsgálatban.

2021. június 25., 06:22

Szerző:

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke csütörtökön hivatalosan is bejelentette, hogy különbizottságot állít fel a Capitolium, az amerikai kongresszus épülete ellen 2021. január 6-án végrehajtott támadás körülményeinek kivizsgálására.

A javaslat szerint a testület az elkövetkező hónapokban vizsgálatokat folytat majd, és jelentést készít a támadás során történtekről. Emellett annak okait is megpróbálja feltárni, valamint ajánlásokat fogalmaz majd meg, hogy miképp akadályozható meg egy újabb ostrom. Mint jelezte, a bizottság működésének nincs rögzített határideje. 

Nancy Pelosi házelnök arról nem beszélt pontosan, hogy kik lesznek a bizottság tagjai és vezetői, de az MTI a hivatalos házelnöki bejelentés alapján arra számít, hogy többségében demokraták fogják irányítani a Capitolium ostromának vélhetően eddigi legrészletesebb feltárását végző testületet. A házelnök leszögezte: azt szeretné, hogy független testület vezesse a vizsgálatot, ugyanakkor megjegyezte: minél előbb munkához kell látniuk, hogy kivizsgálják a történteket.

Az amerikai képviselőház még májusban elfogadta a bizottságot felállító törvényjavaslatot, de republikánus szenátorok megakadályozták az elfogadását, amely kétpárti bizottságot hozott volna létre a támadás kivizsgálására. Ennek nyomán állt elő Pelosi mostani javaslatával.

Donald Trump korábbi amerikai elnök támogatóiból álló erőszakos csoportok január 6-án rohanták le a rendőröket, és törtek be a Capitolium épületébe. A tiltakozók törvényhozókra vadásztak az épületben, ezzel próbálták megakadályozni Joe Biden elnökválasztási győzelmének kongresszusi jóváhagyását. 

Hét ember halt meg az ostrom során vagy az azt követő napokban, köztük egy nő, Ashli Babbitt, akit akkor lőttek agyon, amikor megpróbálta betörni a képviselőházi terembe vezető nagy ajtó ablakát. Három másik támadó a sérüléseibe halt bele, két rendőr pedig öngyilkos lett a rákövetkező napokban. Egy harmadik kapitóliumi rendőr, Brian Sicknick összeesett, amikor összetűzésbe került a támadókkal és meghalt. Az igazságügyi orvosszakértő később megállapította, hogy halálát természetes okok idézték elő.

(Kiemelt kép: MTI/EPA | Jim Lo Scalzo)