Rengeteg kisgyerek menekülne az Egyesült Államokba

Kilencszeresére – 380-ról 3500-ra – nőtt az év eleje óta a Mexikón keresztül az Egyesült Államokba menekülő gyerekek száma. Túlzsúfoltak a mexikói befogadó-központok.     

 

2021. április 19., 21:03

Szerző:

Az UNICEF adatai szerint naponta átlagosan – az Egyesült Államokba tartó, illetve onnan visszatoloncolt – 275 kiskorú illegális migránst regisztrált a mexikói hatóság. Többségük Hondurasból, Guatemalából, Salvadorból és Mexikóból érkezik, ők teszik ki az Egyesült Államok felé tartó migránsok legalább 30 százalékát, ami rekord aránynak számít.

 Az UNICEF arra is figyelmeztetett hétfőn, hogy az embercsempészek „szemérmetlenül kihasználják” a bűnbandák erőszakcselekményei, a szegénység, a családi erőszak, az éghajlatváltozás hatásai és a koronavírus-világjárvány okozta munkanélküliség elől menekülni kívánó családok reménytelenségét.

Az UNICEF a mexikói Ciudad Juárez és Tijuana határvárosokban faggatta ki a migránsokat, s így derült fény az emberi jogok súlyos megsértésének eseteire is. A migránsok elmondták ugyanis, hogy zsarolások, szexuális visszaélések, emberrablások és emberkereskedelem áldozatai. 

Az ENSZ Gyermekalapja a helyzet javítása érdekében újabb mexikói befogadó állomások létesítését javasolta, az illegális migráció megelőzése érdekében pedig felszólította Mexikót és Közép-Amerika országait, hogy jobbítsanak a legszegényebb közösségek életkörülményein.

(Kiemelt képünk: AP/MTI)