Rekordot döntött az államadósság

Az amerikai államadósság meghaladta a 30 ezer milliárd dollárt.

2022. február 2., 16:39

Szerző:

Január végén az Egyesült Államok államadósságának összege rekordszintre, 30,01 ezer milliárd dollárra emelkedett – áll az amerikai pénzügyminisztérium jelentésében.

Két év alatt 7 ezer milliárd dollárral nőtt az amerikai államadósság, elsősorban olyan hitelfelvételek miatt, amelyek célja a gazdasági kilábalás támogatása volt a koronavírus-járvány okozta recesszióból.

Az MTI szerint elemzők rámutattak arra, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed idén öt kamatemelést is végrehajthat, és ezzel a kamatszint 1-1,25 százalékra nőhet az év végére, ami megdrágítja majd az államadósság finanszírozását is.

Az amerikai kongresszus december közepén engedélyezte, hogy a kormány 2500 milliárd dollárral, 31,4 ezer milliárd dollárra emelhesse meg az adósságplafont, és ezzel elhárította annak veszélyét, hogy a kormány fizetésképtelenné váljon.

Előzőleg az amerikai pénzügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy az adósságplafon megemelése híján a kormány igen rövid időn belül kifogyhat a pénzből. Megfigyelők szerint a világ legnagyobb gazdaságának fizetésképtelensége globális pénzügyi válságot és gazdasági visszaesést idézhetett volna elő.

(Kiemelt kép: A 2021.03.19.:Federal Reserve épülete Washingtonban. Fotó: Daniel SLIM / AFP)

 

21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.