Putyin utolérte Orbánt Pekingben

Megérkezett Pekingbe Vlagyimir Putyin orosz elnök helyi idő szerint kedd reggel, hogy részt vegyen az Egy övezet, egy út kezdeményezés harmadik fórumán, ahol várhatóan Hszi Csin-ping kínai elnökkel is megbeszélést folytat majd.

2023. október 17., 09:17

Szerző:

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) márciusban kiadott elfogatóparancsa óta Putyin és kíséretének ez a második ismert külföldi útja, miután a hónap elején Kirgizisztánba látogatott. 

A pekingi nemzetközi repülőtérre érkező Putyint és kíséretét Vang Ven-tao kínai kereskedelmi miniszter fogadta. 

Az orosz média jelentése szerint Putyin kedden részt vesz a fórum hivatalos nyitófogadásán, ahol Hszi Csin-ping kínai elnök lesz a házigazda, és itt megbeszélést folytat majd Vietnam, Thaiföld, Mongólia és Laosz vezetőivel. 

A fórum fő meghívottjaként Putyin szerdán Hszi után tart beszédet, és még aznap találkozik a kínai elnökkel egy kétoldalú megbeszélés keretében.

Orbán Viktor a Facebook-oldalára feltöltött videoklipben jelentette be, hogy gazdasági megállapodásokat írt alá a kínai kormányfővel. A miniszterelnök – Putyinhoz hasonlóan – az Egy övezet, egy út kezdeményezés harmadik nagy konferenciáján vesz részt, 130 ország képviselői, köztük 20 állam- és kormányfő mellett. Magyarország 2017 és 2019 után ismét kapott felkérést, amelyet örömmel fogadott el, hiszen Kína fontos gazdasági partner. Idén a kínai cégek a legnagyobb külföldi befektetők Magyarországon – fejtette ki Orbán Viktor. 

(Kiemelt képünk: Vlagyimir Putyin orosz elnök érkezik a pekingi fővárosi nemzetközi repülőtérre, hogy részt vegyen a harmadik Egy övezet, egy út Fórumon Pekingben 2023. október 17-én. Fotó: Parker Song / POOL / AFP)