Orbán Viktor Pekingben tárgyal

Orbán Viktor a kínai kormányfővel tárgyalt hétfőn Pekingben, akivel tíz gazdasági megállapodást írt alá. A miniszterelnök mindezt a Facebook-oldalára feltöltött videóban jelentette be.

 

2023. október 17., 07:10

Szerző:

Orbán Viktor beszámolt arról, hogy Pekingben zajlik az „Egy öv, egy út” kezdeményezés harmadik nagy konferenciája, amelyen 130 ország képviselői, köztük 20 állam- és kormányfő vesz részt.

Magyarország 2017 és 2019 után ismét kapott felkérést, amelyet örömmel fogadott el, hiszen Kína fontos gazdasági partner – tette hozzá Orbán, aki azt is kijelentette, hogy idén a kínai cégek a legnagyobb külföldi befektetők Magyarországon – mutatott rá Orbán.

A kormányfő beszámolt arról, hogy hétfőn megkezdték a tárgyalásokat a kínai kormányfővel, és tíz gazdasági jellegű megállapodást írtak alá, majd a nap a két legnagyobb kínai bank vezetőjével folytatódott. Orbán Viktor szerint a világ válaszúthoz érkezett, és nagy kérdés, hogy háború vagy béke, elszigeteltség vagy együttműködés legyen.

A magyarok jól ismerik az elszigeteltséget, és azt, hogy ez mit jelent: az elszegényedést és az állandó háborús veszélyt – magyarázta a miniszterelnök.

„Éppen ellenkezőleg, gazdasági kapcsolataink bővítésén dolgozunk, mind keleti, mind nyugati irányban. Meggyőződésem, hogy csak így tudjuk megőrizni Magyarország versenyképességét és biztonságát. Éppen ezért itt vannak Kínában, és erről fogunk beszélni a következő napokban” – hangsúlyozta a magyar kormányfő.

A miniszterelnök vasárnap Pekingbe utazott, ahol részt vesz a harmadik „Egy övezet, egy út” együttműködési csúcstalálkozón, illetve hivatalos tárgyalásokat folytat Kína vezetőivel.

(Kiemelt kép: a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben 2023. október 17-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)