Putyin: Ukrajna hagyjon fel minden katonai akcióval és háborúval, amelyet ők kezdtek el 2014-ben

Putyin megtartotta beszédét a Kremlben mielőtt aláírta a négy ukrán terület elcsatolásáról szóló dokumentumokat. Ezzel Oroszország szerint négy területtel bővült az országuk.

2022. szeptember 30., 15:42

Szerző:

Vlagyimir Putyin orosz elnök magyar idő szerint két óra után csaknem 20 perccel megtartotta ünnepélyes beszédét abból az alkalomból, hogy négy ukrán megyét, Donyecket, Luhasznkot, Herszont és Zaporizzsját csatolták saját országukhoz. Az elnök szerint a négy megye világosan kinyilvánították véleményüket, hogy hova akarnak tartozni.

Beszédében felidézte az ENSZ önrendelkezési jogáról szóló alapokmányát, miszerint a népeknek jogukban áll az önrendelkezéshez. Putyin a továbbiakban azt állítja, hogy a donbasziak „a kijevi rezsim által végrehajtott embertelen terrortámadások áldozatai”. A beszédében többsör hangoztatta, hogy Ukrajna népirtást hajtott végre az ország keleti részein. Beszéde közben egy perc néma megemlékezést kért azon orosz katonák számára, akik elhunytak a „különleges katonai hadművelet” során.

Szóvá tette a Szovjetunió szétesését, de szerinte minden nehézség ellenére sokakban megmaradt az Oroszország iránti szeretet, amit senki sem tudja kiirtani. Viszont megjegyzete, hogy nem az a célja, hogy újraépítse a Szovjetuniót, de szerinte „semmi sem erősebb, mint azon emberek akarata, akik vissza akarnak térni törnélemi gyökereikhez”.

„Minden erőnkkel és minden eszközzel meg fogjuk védeni a területeinket”

– hangsúlyozta Putyin, majd felszólította Kijevet, hogy azonnal hagyjon fel minden katonai akcióval és háborúval, amelyet ők kezdtek el 2014-ben. Megjegyzete, hogy Oroszország nyitott arra, hogy leüljön tárgyalni Ukrajnával.

A Nyugat a hibás

Az orosz elnök beszédének jelentős részében a Nyugatot kezdte el hibáztatni. Szerinte a Nyugat Oroszországot a kolóniájává akarja tenni, és ezt már a Szovjetunió bukása óta teszik. „A Nyugat új lehetőségeket keres, hogy lecsapjon ránk, akik mindig is arról álmodtak, hogy államunkat kisebb államokra bontsák, amelyek egymás ellen fognak harcolni.” Szerinte a Nyugat nem akarja, hogy egy szabad társadalom legyen Oroszország, hanem azt akarják, hogy rabszolgák legyenek. „Nekik nem kell Oroszország. Nekünk kell Oroszország!” – jelentette ki, amelyet nem nagy tapsvihar követett.

A nyugati elitet kolonizálóknak nevezte, akik a múltban és most is azok. Szerinte megkülönböztetnek, és különbséget tesznek az elsőosztályú és a másodosztályú nemzetek között. Majd megjegyzete, hogy ezért alakult ki ruszofóbia a Nyugatiak körében.

Az orosz vezető majd azzal vádolta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy „hibrid háborút” folytatnak Oroszország és az általa támogatott kelet-ukrajnai szeparatista közigazgatás ellen. Putyin szerint a Nyugatnak nincs erkölcsi joga demokráciáról beszélni, és hozzáteszi, hogy okkal feltételezhető, hogy a nyugati országok nem keresik a kiutat a globális élelmiszerválságból.

 

RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT-ANNEXATION
Fotó: Mikhail METZEL / SPUTNIK / AFP

Putyin emlékeztetett arra, hogy eddig csak az Egyesült Államok volt az, amely kétszer is hazsnált atomfegyvert.

Az Északi Áramlat elleni szabotázs is szóba került, amelyről kijelentette:

„Az angolszászok szerveztek szabotázst az Északi Áramlat vezetékek ellen”

Sőt, beszédében odáig is elment az elnök, hogy azt mondta, az USA lényegében megszállta Németországot, Koreát és Japánt.

Oroszország szerint négy területtel bővült országuk

Putyin beszéde után aláírta azokat a dokumentumokat, amellyel Donyecket, Luhasznkot, Herszont és Zaporizzsját Oroszországhoz csatolják. A dokumentomokat három órakor írták alá, számukra ekkortól a négy szakadár ukrán terület Oroszország része. A hivatalos ünnepség az orosz himnusz meghallgatásával zárult.

RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT-ANNEXATION
Fotó: Dmitry ASTAKHOV / SPUTNIK / AFP
 
(Kiemelt kép: Orosz katonák a Vörös téren 2022. szeptember 29-én, amikor a teret lezárják a megszállt ukrán területek Oroszországhoz való csatolásának ünnepségét megelőzően. Fotó: Alekszandr NEMENOV / AFP)
 

 

16:26

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást. 

2022. november 29., 13:40

Ukrajna már átvette azt a 30 páncélozott gyalogsági harcjárművet (BVP-1), amelyeket Szlovákia küldött számára – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszternek a közösségi hálón közzétett bejelentésére hivatkozva kedden.