Pénteken annektálja Oroszország az általuk ellenőrzött ukrán területeket

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Kremlben rendezett ünnepség keretében aláírja a megállapodást négy délkelet-ukrajnai terület Oroszországhoz csatlakozásáról – jelentette be csütörtökön az elnök szóvivője.

2022. szeptember 29., 15:04

Szerző:

Dmitrij Peszkov elmondta, hogy az ünnepséget helyi idő szerint 15 órakor (magyar idő szerint 14 órakor) tartják. A dokumentumokat mind a négy kelet-ukrajnai terület vezetőjével aláírják, ahol népszavazást tartottak, és a lakosok kérelmezték a csatlakozást az orosz hatóságoktól – mondta Peszkov. A rendezvénye Putyin beszédet fog mondani. 

Ukrajna négy, orosz erők által ellenőrzött régiójában az oroszok által támogatott tisztviselők azt mondták, hogy a népszavazásokon a lakosság elsöprő többsége az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavazott. Ezt Ukrajna és a Nyugat csalásnak minősítette.

Oroszország 2014-ben a Krímet is hasonlóképpen kebelezte be, a nemzetközi közösség ezt azóta sem ismerte el – írta az Euronews.

Mind a négy régió megszavazta az Oroszországhoz való csatlakozást

Az oroszbarát, kollaboráns hatóságok bejelentették, hogy a számlálást követően a Zaporizzsjában leadott szavazatok 93 százaléka, a herszoniak 87 százaléka, a luhanszkiak 98 és a donyeckiek 99 százaléka támogatta a területek Moszkva általi annexióját.

(Kiemelt kép: Egy férfi felragaszt egy népszavazási plakátot Berdjanszkban 2022. szeptember 26-án. STRINGER / AFP)

Az Európai Uniónak (EU) védenie kell külső határait, csak a valódi menekülteket kell befogadnia – hangsúlyozta Giorgia Meloni olasz kormányfő az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti frakció Varsói Csúcs (Warsaw Summit) című konferenciáján szombaton lejátszott videóüzenetében.

Észtország nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető rendszerekkel (HIMARS) bővíti védelmi rendszerét, a 70-300 kilométeres hatótávolságú, amerikai fegyverrendszerek várhatóan 2024-ben érkeznek az országba – közölte az észt védelmi minisztérium szombaton.