Putyin pártja hivatalosan is megnyerte az orosz választásokat

Meglepetés nem történt. 

2021. szeptember 24., 15:46

Szerző:

Az orosz Központi Választási Bizottság pénteki ülésén megerősítette, hogy a kormányzó Egységes Oroszország párt nyerte a múlt hétvégén tartott választásokat. Az ellenzék szerint a választásokon több csalás és hamisítás is történt. A választások tisztaságát egyébként nem ellenőrizte nemzetközi testület Oroszországban. 

A választások végeredménye szerint az Egységes Oroszország a 450 tagú szövetségi alsóházban, az Állami Dumában 324, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja 57, a baloldali populista Igazságos Oroszország - Hazafiak - Az Igazságért párt 27, a jobboldali populista Oroszország Liberális Demokrata Pártja 21, a tavaly megalakult Új Emberek párt pedig 13 mandátumot szerzett. A korábbi kormányzati ciklusban az arányok szinte teljesen hasonlóak voltak. A szeptember 19-21 között rendezett választásokon egy párhuzamos szavazás is zajlott Oroszországban. A voksoláson az ország 12 régiójának vezetőjéről és 39 regionális törvényhozási képviseletről szavaztak az emberek.  

A hatóságok Oroszországban az ellenzék álláspontjára, miszerint több csalás is történt a szavazás során, úgy reagáltak, hogy bizonyos jogsértések nem befolyásolták a végeredményt. A választások megfigyelésében az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) emberi jogi intézete, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) nem vett részt. Az orosz vezetéssel ugyanis nem tudtak megállapodni az ellenőrök számában. Moszkva hatvan ellenőrt engedett volna be az országba a járványra hivatkozva, míg az ODIHIR kétezer megfigyelőt küldött volna az országba.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök teázik az Abakan város melletti Karatash térségében, 2010. február 25-én, a Hakassziába tett munkalátogatása során. Fotó: ALEKSEY DRUZHININ / RIA NOVOSTI / AFP) 


   
  

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.