Orosz-Ukrán konfliktus: Az Európai Parlament továbbra is ideges

Von der Leyen szerint Európa gyorsan és erőteljesen fog fellépni, ha kell. 

2022. február 16., 12:33

Szerző:

Ha Oroszország agresszióhoz folyamodik, Európa gyorsan és erőteljesen fog fellépni – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán, az Európai Parlament plenáris ülésen, írja az MTI.

Az elnök az ukrán-orosz konfliktusról, az EU és Oroszország közötti kapcsolatokról, az európai biztonságról szóló vitában elmondta:  

„Válaszlépéseink nem csak a vagyon befagyasztásáról és orosz állampolgárok beutazási tilalmáról szólnak, hiszen Oroszország stratégiai érdeke az, hogy diverzifikálja egyoldalú gazdaságát és felszámolja jelenlegi hiányosságait”.

Ehhez azonban – tette hozzá – olyan technológiákra van szükségük, amelyekben mi globálisan vezető szerepet játszunk, így ebben a tekintetben Oroszország teljesen tőlünk függ. 

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy Putyin hajlandó tárgyalni a Nyugattal a biztonsági garanciákra vonatkozó követelésekről. Ezt a Kreml szóvivője jelentette be, kiemelve, hogy az Ukrajna körüli kérdés csak „része” az általános problémának. 

(Kiemelt képünk: Strasbourg, 2022. február 16. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Parlament orosz-ukrán feszültségről folytatott plenáris ülésén Strasbourgban 2022. február 16-án. Fotó: MTI/AP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.