Orosz-Ukrán konfliktus: Az Európai Parlament továbbra is ideges

Von der Leyen szerint Európa gyorsan és erőteljesen fog fellépni, ha kell. 

2022. február 16., 12:33

Szerző:

Ha Oroszország agresszióhoz folyamodik, Európa gyorsan és erőteljesen fog fellépni – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán, az Európai Parlament plenáris ülésen, írja az MTI.

Az elnök az ukrán-orosz konfliktusról, az EU és Oroszország közötti kapcsolatokról, az európai biztonságról szóló vitában elmondta:  

„Válaszlépéseink nem csak a vagyon befagyasztásáról és orosz állampolgárok beutazási tilalmáról szólnak, hiszen Oroszország stratégiai érdeke az, hogy diverzifikálja egyoldalú gazdaságát és felszámolja jelenlegi hiányosságait”.

Ehhez azonban – tette hozzá – olyan technológiákra van szükségük, amelyekben mi globálisan vezető szerepet játszunk, így ebben a tekintetben Oroszország teljesen tőlünk függ. 

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy Putyin hajlandó tárgyalni a Nyugattal a biztonsági garanciákra vonatkozó követelésekről. Ezt a Kreml szóvivője jelentette be, kiemelve, hogy az Ukrajna körüli kérdés csak „része” az általános problémának. 

(Kiemelt képünk: Strasbourg, 2022. február 16. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Parlament orosz-ukrán feszültségről folytatott plenáris ülésén Strasbourgban 2022. február 16-án. Fotó: MTI/AP)

Tegnap 20:07

Egy fiatal nő volt az a lövöldöző, aki három gyereket és három felnőttet halálosan megsebesített Nashville-ben egy keresztény magániskolában hétfőn – közölte a helyi rendőrség vezető tisztségviselője.

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke.