Putyin: az ukránok tudták, hogy a saját katonáikat ölik meg

Putyin állítja, hogy az ukrán katonai hírszerzés tudta, hogy hadifoglyok vannak az Il-76-oson utasszállítón mégis lelőtték.

2024. január 27., 14:29

Szerző:

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Szentpéterváron azt mondta, hogy tudomása volt az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségének (GUR) arról, hogy ukrán hadifoglyokat szállít az orosz légtérben az Ukrajna területéről lelőtt orosz Il-76-os katonai utasszállítógép – írja a Hvg. „Lelőtték az Il-76-os repülőgépünket, rajta a saját katonáikkal. (...) Az (ukrán) Hírszerzési Főcsoportfőnökség tudta, hogy katonákat szállítottunk oda, 65 embert, és összesen, azt hiszem, hogy 190 kicserélése volt tervbe véve. És ennek tudatában mértek csapást a repülőgépre” – mondta az orosz államfő.

Putyin azt állítja, hogy az ukránok a sajátjaikat ölték meg 

Szerda délelőtt lezuhant egy utasszállító az ukrán határ közelében, Belgorod területén.. Az orosz Iljusin–76-os katonai utasszállító- repülőgépen az oroszok szerint 65 ukrán hadifogoly volt. Az ukránok szerint ez nem igaz, azt állítják, rakéták voltak a gépen. Aztán elterjedt egy olyan hír is az ukrán sajtóban, hogy ukrán katonák lőtték le a gépet. Aztán az ukrán védelmi tárca azt közölte, hogy mégsem. Az oroszok eközben arról írtak, hogy három rakétával lőhették le a gépet. Ezt követően az oroszok közölték, hogy a gépen mindenki meghalt. Az utasszállító kálváriáját tovább bonyolítja, hogy a nyilvános repülési adatok szerint a gép Iránból repült Oroszországba. Erre az orosz politikusok úgy reagáltak, hogy Kijev, Brüsszel és Washington háborús bűnöket követ el. Aztán megjelent egy lista arról, hogy hányan lehetettek a lezuhant az utasszállítón. Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy a gépen 65 ukrán hadifoglyot szállítottak.

Putyin kijelentette: a gép lezuhanásának helyszínén fellelt roncsoló elemek arra utalnak, hogy vagy amerikai Patriot vagy francia gyártmányú légvédelmi rendszerből kibocsátott rakétáról van szó. Ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az ukrán katonák azért hajtották végre a kilövést, mert rosszul tanították meg őket a rendelkezésükre bocsátott légvédelmi eszközök használatára. „Nem tudom, hogy szándékosan vagy tévedésből, meggondolatlanságból tették-e, de nyilvánvaló, hogy ők tették. Először is azért, mert 11 óra 10 perckor két rakétaindítást észleltek a kijevi rezsim ellenőrzése alatt álló területekről” – hangoztatta az elnök.

 „A mi légvédelmi rendszerünk nem mérhet csapást a saját repülőgépeire. Van benne saját-idegen felismerő rendszer, és bármennyire is nyomná a kezelő a gombot, a mi légvédelmi rendszereink nem lépnének működésbe” – hangsúlyozta. Közölte, hogy jelenleg a gép feketedobozainak vizsgálata folyik. Azt ígérte, hogy a Nyomozó Bizottság (SZK) az eredményét, „a bűncselekmény minden körülményét maximálisan nyilvánosságra hozza”, hogy az emberek tudják, mi is történt valójában Ukrajnában. Részvétét fejezte ki az incidensben életüket vesztett orosz katonák családjainak.

(Kiemelt képünkön: Vlagyimir Putyin orosz elnök. Fotó: Vyacheslav PROKOFYEV / POOL / AFP)

18:31

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.