NATO-főtisztviselő: az ukrajnai háború kimenetele meghatározza a világ sorsát

A NATO hadviselésének átalakítására van szükség, a kollektív védelem új korszakában, a hatékonyság helyett az eredményességre kell összpontosítani – jelentette ki Rob Bauer admirális, a NATO katonai bizottságának elnöke szerdán Brüsszelben, hozzátette az orosz-ukrán háború alakulásától nagyban függ a világ sorsa.

2024. január 17., 13:52

Szerző:

A holland tábornok, Rob Bauer a NATO-tagországok védelmi vezetőinek kétnapos találkozóját megnyitó sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy az a korszak lezárult, amelyben minden előre láthatóan rendelkezésre állt, ellenőrizhető volt. Mint mondta: az orosz-ukrán háború kimenetele sorsdöntő lesz a világ alakulásában. 

Mint azt korábban megírtuk a NATO továbbra is támogatja Ukrajnát.

Oroszország ukrajnai offenzívája miatt a szövetség tagjainak át kellene alakítaniuk gondolkozásmódjukat, mivel olyan korszakban élünk, amelyben számolni kell a váratlan eseményekkel, és inkább az eredményességre kell fektetni a hangsúlyt – hangsúlyozta az admirális.

Mint mondta, „a hatalom tektonikus lemezei elmozdulóban vannak, ennek eredményeként az elmúlt évtizedek legveszélyesebb világával állunk szemben” – magyarázta.

„A NATO a kollektív védelem új korszakába lépett. Együtt nemcsak 1 milliárd állampolgár és tagországaink fizikai biztonságát, hanem a szabadságot és a demokráciát is védjük” – tette hozzá.

Az ukrán háború végkimenetele a világ sorsát fogja eldönteni.

„Ez a háború soha nem arról szólt, hogy Oroszországot bármilyen valós biztonsági fenyegetés érte volna akár Ukrajna, akár a NATO részéről. Arról van szó, hogy Oroszország a demokráciától fél, ami sokkal erősebb, mint bármilyen fizikai fegyver a világon. Ha az ukránok demokratikus jogokat akarnak, akkor az orosz emberek is hamarosan vágyni fognak rá” – jegyezte meg.

„Ezek a NATO legátfogóbb védelmi tervei a hidegháború vége óta. Korábban nem volt példa arra, hogy a NATO és a nemzeti védelmi tervek ilyen szorosan össze legyenek kapcsolva” – jegyezte meg az új védelmi tervekről Bauer.

Hangsúlyozta, hogy a szövetségesek most aktívan dolgoznak az új védelmi tervek megvalósításán, és felhívta a figyelmet, hogy katonai szempontból még több lépést kell megtenni ahhoz, hogy a NATO kollektív védelme elérje a kívánt szintet.

(Kiemelt képünk: Rob Bauer, a NATO Katonai Bizottságának elnöke, korábban Elsevier által szervezett Nagy Védelmi Választási Vita vitáján az ukrán tanulságokról, a honvédelem jövőjéről és az új kabinet terveiről. A vitára a képviselőházi választások előtt kerül sor. Fotó: 
REMKO DE WAAL / ANP MAG via AFP)

07:13

Késes támadást ért hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát Párizsban. A késelés a Gare de l'Est pályaudvar közelében volt. Az elkövetőt előállították - közölte Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona rendőrségi források szerint a bal vállán szenvedett könnyebb sebesülést, eszméleténél van, kórházba szállították.