Új tervet készített a NATO az oroszok elleni védekezésre, a magyarok is szerepelnek benne

Meghatározta a NATO, mit és hol kell csinálnia a Magyar Honvédségnek egy orosz katonai támadás esetén. Ilyen terv a berlini fal leomlása óta most készült először.

2023. július 3., 16:32

Szerző:

A július 11-én elstartoló, vilniusi NATO-csúcs előtt már elkészült a katonai szövetség új bevetési terve az Ukrajna elleni, rendkívüli orosz agresszióra válaszul, a G7.hu közzétette azt is, mik ennek a főbb irányai. A terveket a Szövetséges Európai Haderők amerikai főparancsnoka, Chris Cavoli vezényletével dolgozták ki, és a szárazföldi haderők teljes bevetési területét meghatározza az oroszokkal esetlegesen fellépő konfliktus esetére.

Ilyen átfogó tervet 1989 óta az Észak-Atlanti Szövetség keleti irányba nem határozott meg, így a mostani az első alkalom, hogy a Magyar Honvédség bevetési területét is átírja a terv. Az természetesen nem nyilvános, hol és mit kell majd csinálnia a honvédeknek a szövetséges haderő keretében, de önmagában a tény, hogy a tavalyi, madridi NATO-csúcson elfogadott stratégiai védelmi terv után már a bevetési terv is elkészült, sokatmondó.

Finnország hivatalos NATO-csatlakozásával a szövetség és Oroszország közvetlen határa már 1300 kilométeres, és a védelmi kiadások, valamint az Európában állomásoztatott NATO katonák száma is brutálisan megnövekedett az ukrajnai orosz agresszió után. A helyzetre jellemző, hogy míg az amerikai hadsereg 2022 előtt 6 zászlóaljat állomásoztatott Európában, 2022 februárja óta ez a szám 22 zászlóaljra duzzadt. Ezenkívül a Cavoli-terv meghaátrozta a NATO új, déli hadseregcsoportjának főhadiszállását is, ami a romániai Nagyszebenbe kerül.

Az északi parancsnokság központja a Baltikum, míg a középsőé az Alpoktól északra húzódó terület. Az új stratégia tehát a déli körzetben számít a magyar Honvédségre is.

A terv értelmében a teljes készültség elrendelése esetén az összes zászlóalj és dandár teljesen pontosan tudni fogja rendeltetési helyét a közös, szövetséges parancsnokság alatt. A száraföldi haderőt egységesített légvédelmi és rakétavédelmi rendszer, egyéges logisztikai rendszer, integrált digitális védelmi erő is kiegészíti majd. A főparancsnok Chris Cavoli, aki egy személyben az amerikai haderő európai főparancsnokat és a NATO európai parancsnokságának vezetője is.

(Kiemelt kép: Brit katonák a NATO Swift Response 22 hadgyakorlaton, Észak-Macedóniában, 2022. május 12-én. Fotó: AFP)