Putyin: Addig ágyúzzuk Mariupolt, ameddig az ukránok meg nem adják magukat

Eddig 5000 ember vesztette életét a kikötővárosban, köztük 200 gyermek. 

2022. március 30., 17:41

Szerző:

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy az ostromlott Mariupol ágyúzása csak akkor ér véget, ha az ukrán csapatok megadják magukat – írja a BBC nyomán a 444.hu. A Kreml közleménye szerint ez az orosz elnök és a francia elnök telefonbeszélgetése során hangzott el kedd este. 

A moszkvai közlemény nem sokkal azután látott napvilágot, hogy új műholdképek jelentek meg a kikötővárosban végzett pusztításról: a felvételek mutatják a rommá bombázott lakónegyedeket, és láthatóak rajtuk a tüzelőállásban álló orosz tüzérségi ágyúk is a város szélén. 

A francia Elysée-palota tisztviselői „katasztrofálisnak” nevezték a városban kialakult humanitárius helyzetet, és hozzátették, hogy „a polgári lakosságot meg kell védeni, és ha akarják, el kell hagyniuk a várost. Hozzá kell jutniuk az élelmiszersegélyhez, a vízhez és a szükséges gyógyszerekhez”. 

A francia elnök török és görög képviselőkkel, valamint humanitárius szervezetekkel együtt mutatta be Putyinnak a város kiürítésének tervét egy videókonferencia részeként. Az orosz elnök azt felelte, hogy megfontolja a javaslatukat, a Kreml telefonbeszélgetésről készült leirata alapján ugyanakkor nem adott semmilyen biztosítékot arra, hogy tényleg tudomásul veszik a tervet.

Putyin szerint a humanitárius helyzet megoldása érdekében az ukrán nacionalista fegyvereseknek fel kell hagyniuk az ellenállással, és le kell tenniük a fegyvert. 

Ukrajna eközben azzal vádolja Oroszországot, hogy Mariupolból több ezer embert erőszakkal telepített át orosz ellenőrzés alatt álló területre.

A kikötővárost ért bombázások során legalább 5000 ember veszítette már életét, köztük mintegy 200 gyerek.

(Kiemelt képünk illusztráció. A mariupoli gyermekáldozatokra emlékezve tiltakoznak a lakott területek bombázása ellen babakocsikkal Lvivben. Fotó: Fiora Garenzi / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

2023. szeptember 29., 13:46

Péntekre virradóan elhunyt az előző nap Rotterdamban, két helyszínen, egy lakóházban és az Erasmus Egyetemi Klinikán elkövetett lövöldözés harmadik, 14 éves áldozata – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap rendőrségi információkra hivatkozva pénteken.