Putyin: az EU Budapest lépéseit szabotázsként értékeli

Vlagyimir Putyin szerint a Nyugat egyre intoleránsabb azokkal, akik megpróbálják képviselni a függetlenségüket, mint például Magyarország. Oroszország pedig nem törekszik hegemóniára, atomfegyvert pedig nem vet be. Itt az orosz elnök beszéde.

2022. október 27., 18:57

Szerző:

A következő évtized lesz a legfontosabb a világpolitikában a második világháború vége óta – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitaklub moszkvai csütörtöki plenáris ülésén.

„A Nyugat osztatlan uralmának történelmi időszaka a világ ügyeiben a végéhez közeledik. Az egypólusú világ kezd a múlté lenni. Történelmi határon állunk. A második világháború vége óta valószínűleg a legveszélyesebb, legkiszámíthatatlanabb és egyben legfontosabb évtized áll előttünk” – mondta Putyin.

„A Nyugat képtelen egyedül uralkodni az emberiség felett, de kétségbeesetten próbálkozik vele, és a világ népeinek többsége már nem hajlandó ezt eltűrni” 

– tette hozzá.

Szerinte Oroszország nem intéz kihívást a Nyugat ellen, nem törekszik hegemóniára, de fenntartja magának a jogot a létezésre és a szabad fejlődésre.

Álláspontja értelmében a Nyugat „veszélyes, véres és piszkos játékot” játszik Ukrajnában, az ottani konfliktust pedig globális dominanciája fenntartására próbálja meg felhasználni.

Az orosz elnök szerint a nyugat napról napra növeli a káoszt, intoleráns, azokkal szemben is, akik megpróbálják képviselni a függetlenségüket. 

Példaként említetve hazánkat azt mondta: az Unió „Budapest keresztény értékek megszilárdítására tett lépéseit szabotázsként értékeli”.

Ahogy a Nyugat elveszíti felsőbbrendűségét, úgy válik kisebbséggé a világ színpadán. Ha a nyugati elitek úgy gondolják, hogy beszivároghatnak a társadalmukba olyan trendekkel, mint a melegfelvonulások, akkor tegyék, amit akarnak, de nincs joguk azt követelni, hogy mások is kövessék ezt az irányt

– hangsúlyozta. Szerinte a Nyugat azon kísérletei, hogy „mindenkit egy sablon alá gyömöszöljön, kudarcra vannak ítélve”.

Úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek végül tárgyalniuk kell Oroszországgal, és azt jósolta, hogy a Nyugat és Moszkva, valamint a fejlődés többi központjának párbeszéde egyre fontosabbá válik.

Ugyanakkor úgy vélte: az Egyesült Államok a tulajdon dominanciájának megőrzésén kívül nem tud mást felkínálni a világnak.

Leszögezte, hogy soha senki nem diktálhat Oroszországnak abban, hogy milyen társadalmat építsen.

Nehezményezte, hogy a Nyugat – meglátása szerint – megpróbálja feltartóztatni a többi civilizáció fejlődését, a saját világnézetét pedig univerzálisnak tartja, amelyet az egész világ feltételek nélkül köteles elfogadni.

Közölte: Moszkva sohasem fenyegetőzött az atomfegyver bevetésével, és azt mondta hogy ezzel szemben a Nyugat, mások mellett Liz Truss volt brit miniszterelnök a „nukleáris zsarolás” eszközéhez folyamodott.

Az orosz elnök szerint Ukrajna rendelkezik a piszkos bomba előállításának technológiájával, most pedig mindent elkövet, hogy eltüntesse annak nyomait, hogy erre elő is készült.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a Valdaj nemzetközi vitaklub moszkvai csütörtöki plenáris ülésén. Fotó: Pavel Byrkin / SPUTNIK / AFP)

Húsz, többségében kiskorú „felesége” volt egy szektavezérnek az Egyesült Államokban; az Arizona és Utah állam határa közelében működő vallási közösség vezetője emellett megbüntette azokat a követőit, akik nem ismerték el prófétának – áll az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda által szövetségi bíróságon benyújtott periratban.