Kötelező Putyin interjújának elemzése az orosz iskolákban

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni. 

2024. február 23., 13:15

Szerző:

Putyin a háború kitörése óta a nyugati újságírók közül elsőként a Fox News volt riporterének adott interjút. A Putyin-Carlson interjúról mi is beszámoltunk, melyben az orosz elnök arról is beszélt, hogy odaígért-e kárpátaljai területeket Orbán Viktor számára. Tucker Carlson a  kétórás beszélgetést az X-en (korábban Twitter) és a tuckercarlson.com-on hozta nyilvánosságra. Carlson azzal vezette be az interjút, hogy a nyugati média hazudik az olvasóinak, ugyanis egyikük sem vette a fáradtságot eddig, hogy meginterjúvolja a konfliktusban lévő másik ország elnökét, Vlagyimir Putyint. Igaz, ezt Carlsonon kívül ezt másnak nem is engedélyezte a Kreml. Putyin orosz elnök az interjút hosszas történelmi és történetfilozófiai fejtegetéssel kezdte, amelyben Oroszország „ezeréves múltját” taglalta. Ezért tartja fontosnak az orosz elnök, hogy az interjú elemzését kötelezően elemezzék a diákok az iskolában. 

Putyin interjújának kötelező elemzése „jelentős oktatási forrás”

Az Állami Kezdeményezések Ügynöksége (ANO) feljegyzésében az áll, hogy az interjú olyan jelentős oktatási tartalom, amit a történelemórákon, a társadalomtudományi és a hazafias nevelés keretében lehet hasznosítani A videót és a hozzá kapcsolt különféle anyagokat az orosz oktatási és tudományos minisztérium portálján teszik közzé – írja az Euronews. 

A tanárokat arra kérik, hogy „ rendezzenek tanórái vitákat”, amelyek során a diákok megvitatják az interjút, és vonják be őket a beszélgetésben elhangzott témák „kutatási projektjeibe”. A beszélgetést „médiaszövegként is boncolgathatják”, hogy megtanítsák a hallgatókat a megbízható információforrások azonosítására. Putyin előadását elsősorban a történelemórákon ajánlott felhasználni, hogy elemezzék Oroszország modern nemzetközi kapcsolatait és azok történelmi gyökereit. A szöveg a társadalomismereti órákon hasznos lehet „az állampolgári felelősség megvitatásához és a modern politikai folyamatok kritikus szemléletének kialakításához” – áll a feljegyzésben. Ugyancsak előnyös lehet az szöveg tanulmányozása az irodalomórákon (az „elemző készségek fejlesztése érdekében”), a földrajzban (az „országok geopolitikai helyzetének tanulmányozása érdekében”), sőt az idegen nyelvi és számítástechnikai órákon  is (a „szókincs gazdagítása” és a „médiaműveltség fejlesztése érdekében”).

„Fontos, hogy a tanárok elolvassák az interjút, mert ez alapul szolgálhat az állampolgári felelősségvállalás és a történelmi tudatosság fontosságáról szóló osztálytermi megbeszélésekhez” – írják a tájékoztató szerzői. Rámutatnak az „interjúkban rejlő oktatási potenciálra” is, amely „az állampolgárság és a nemzeti identitás kialakításához való hozzájárulás képességében rejlik a diákok körében”.

A háborúban résztvevők gyermekeivel folytatott beszélgetésekben a tanároknak azt tanácsolják, hogy fordítsanak „különös figyelmet” a gyermekek érzelmi állapotára, ne korlátozzák őket érzéseik kifejezésében, és hangsúlyozzák „a nemzeti támogatást és az orosz társadalom egységét ebben a kérdésben. ” 

(Kiemelt képünk: A Szputnyik orosz állami ügynökség által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök interjút ad Tucker Carlson amerikai talkshow-műsorvezetőnek a moszkvai Kremlben 2024. február 6-án. Fotó: Gavriil GRIGOROV / POOL / AFP)

 

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.