Orbán Viktor számára tett ígéretéről kérdezte Putyint Tucker Carlson

Tucker Carlson, a Fox News volt riportere a háború kitörése óta a nyugati újságírók közül elsőként interjút készítsen Vlagyimir Putyinnal.

2024. február 9., 08:55

Szerző:

Tucker Carlson a  kétórás beszélgetést az X-en (korábban Twitter) és a tuckercarlson.com-on hozta nyilvánosságra magyar idő szerint csütörtök éjfélkor. Putyin többek között arról is beszélt, hogy odaígérte-e a kárpátaljai területeket Orbán Viktor számára.

Carlson azzal vezette be az interjút, hogy a nyugati média hazudik az olvasóinak, ugyanis egyikük sem vette a fáradtságot eddig, hogy meginterjúvolja a konfliktusban lévő másik ország elnökét, Vlagyimir Putyint. Igaz, ezt Carlsonon kívül ezt másnak nem is engedélyezte a Kreml.

Putyin orosz elnök az interjút hosszas történelmi és történetfilozófiai fejtegetéssel kezdte, amelyben Oroszország „ezeréves múltját” taglalta.

Megerősítette azt az orosz geopolitikai nézetet,  szerint az ország nyugatról sebezhető, példaként Batu kánra hivatkozott, aki megtámadta a birodalmat, és leszakította róla a nyugati területeket, amelyhez Kijev is tartozott. Értelmezése szerint ezután jött létre a Moszkva központú birodalom, míg a leszakított részek egy nyugat-európai erőközpont felé kezdtek gravitálni – ami akkortájt a Lengyel–Litván Unió volt.

Ezutén Putyin újra elismételte azt a kijelentését, hogy Ukrajna létrejötte semmilyen etnikai entitáshoz nem köthető. Putyin szerint az „ukrán” szó eredetileg annyit tett, hogy az „emberek, akik a peremvidékeken élnek”, és ily módon történelmileg az ukránokat ellengyelesedett oroszokként írta le. Carlson ugyan felvette, hogy az orosz elnök túl mélyre tekint vissza a történelmi múltra, ám Putyin előre bekészített levéltári dokumentumokat vett elő válaszképp.

Putyin hosszasan fejtegette Lengyelország kollaborációját a náci Németországgal. Ezután arról beszélt, hogy mivel ezek a területek a Szovjetunióhoz kerültek, olyan területekkel együtt, amelyek korábban például Magyarországhoz is tartoztak, egyértelműen látható, hogy Ukrajna valójában egy mesterséges állam.

Az is kiderült, mit ígért Orbán Viktornak Putyin

Arra a kérdésre, hogy Putyin felajánlott-e valaha területet Orbán Viktornak Ukrajnából, Putyin határozott nemmel felelt.

Az orosz elnök azt mondta, hogy erről soha nem is beszélgettek a magyar miniszterelnökkel, azt azonban mosolyogva megjegyezte, hogy az azért lehetséges, hogy az ott élő magyarok örülnének annak, ha visszakapnák ősi földjüket. 

Az oroszok nem támadták meg Ukrajnát, csak egy nemzetbiztonsági fenyegetésre válaszoltak

Putyin azt állította, hogy Oroszország nem támadta meg Ukrajnát, hanem csak válaszolt a nemzetbiztonságát érintő fenyegetésekre. Az invázió célja a „nácitlanítás”:

„Ez mindenféle neonáci mozgalom betiltását jelenti. Meg kell szabadulnunk azoktól az emberektől, akik fenntartják ezt a koncepciót, támogatják ezt a gyakorlatot, és igyekeznek megőrizni” – fejtette ki Putyin, hozzátéve, hogy részéről teljes mértékben kizárt az, hogy megtámadnák Lengyelországot, Lettországot vagy más NATO-tagot.

A háborúval kapcsolatban újra megerősítette a korábbi kijelentését, miszerint ha a Nyugat abbahagyná Ukrajna fegyverekkel történő segítését, akkor néhány héten belül vége lenne a háborúnak. „Ha tényleg abba akarják hagyni a harcot, akkor hagyják abba a fegyverek szállítását” – jelentette ki az orosz elnök.

Putyin a globális háborúval való fenyegetést a józan ésszel szemben állónak és hisztériakeltésnek tartja.

A 24.hu felhívja arra a figyelmet, hogy az interjúról igen kritikusan írt a Rolling Stone, a lap úgy fogalmazott, hogy Putyin felmosta Carlsonnal a Kreml padlóját. Mint írták, jól tükrözte a riporter és a politikus közötti viszonyt az, hogy amikor Putyin elkezdett hosszan beszélni az orosz és ukrán történelemről, Carlson megpróbálta elterelni a témát, mondván érdekes Putyin mondandója, csak nem érti ez miért releváns, mire Putyin úgy reagált, hogy „rendben van”, majd folytatta, amit elkezdett. 

(Kiemelt képünk: A Szputnyik orosz állami ügynökség által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök interjút ad Tucker Carlson amerikai talkshow-műsorvezetőnek a moszkvai Kremlben 2024. február 6-án. Fotó: Gavriil GRIGOROV / POOL / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).