„Túlélési gyakorlatra” küldik a deportált ukrán gyerekeket az oroszok

A katonaság „megtanítja a gyerekeket, hogyan viselkedjenek szélsőséges helyzetekben” – közölte a Belarus1 állami televízió.

2024. január 11., 20:35

Szerző:

Több mint 2400, 6 és 17 év közötti ukrán gyermeket hoztak Fehéroroszországba, az orosz erők által megszállt ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiókból. A fehérorosz ellenzék felszólította a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy állítsa bíróság elé Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnököt és kormánya tisztségviselőit ukrán gyermekek illegális átadásában való részvételük miatt. Az ukrán hatóságok közölték, hogy lehetséges népirtásként vizsgálják a gyerekek kitoloncolását. Az ukrán főügyész közölte, hogy Fehéroroszország ellen is nyomoznak több mint 19 ezer gyermek állítólagos erőszakos kitoloncolása miatt a megszállt ukrán területekről – írja az APNews.

A Belarus1 állami televízió szerdán közzétett felvételén az látható, hogy az ukrán gyerekek ujjukra varrva orosz zászlót viselnek. Az állami televízió szerint a fehérorosz hadsereg „vészhelyzeti túlélési kiképzést” tart a gyerekeknek. Az Oroszország által megszállt kelet-ukrajnai Antracit városából 35 gyermeket küldtek a keleti Mogiljev városába, ahol a belorusz hadsereg által megtartott gyakorlatokon megtanították nekik, „hogyan kell viselkedni szélsőséges helyzetekben” – írja a Politico.

Az SOS Gyermekfalvak azt írja, hogy Mogilev egy ipari város Kelet-Fehéroroszországban, mindössze 76 kilométerre az orosz határtól. A város környéke erősen ipari jellegű, és kevés helyet kínál a gyerekeknek a gondtalan gyermekkor megélésére. Fehéroroszországban ebben a régióban a legmagasabb a szülői felügyelet nélküli gyermekek aránya és az ország legszegényebb része. 

Fehéroroszország Moszkva legközelebbi szövetségese azóta, hogy Ukrajna orosz inváziója 2022 februárjában kezdődött, amikor Lukasenko engedélyezte a Kremlnek, hogy Fehéroroszországot felhasználja Ukrajna megtámadására. Oroszország taktikai nukleáris fegyverei egy részét is Fehéroroszországban helyezte el.

Az ukrán gyermekek kitoloncolása volt az oka annak, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság 2023. március 17-én elfogatóparancsot adott ki Maria Lvova-Belova orosz elnöki gyermekjogi biztos és maga Vlagyimir Putyin orosz diktátor ellen.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy ukrán gyermeket, akinek el kellett hagynia otthonát a pusztító konfliktusok miatt, biztonságosabb helyre evakuálnak a humanitárius folyosók mentén, miközben az orosz-ukrán háború folytatódik Dvorichnában, Harkivi területen, Ukrajnában 2022. szeptember 25-én. Fotó: Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)