Pusztító áradások Ausztráliában

Ausztrália délkeleti városaiban lakóházakat árasztottak el az esőzések miatt megáradt folyók pénteken, az előrejelzések szerint még napokig veszélyesen magas marad a vízállás. Victoria államban több ezren maradtak áram nélkül.

2022. október 14., 08:49

Szerző:

Melbourne északnyugati részén 70 embernek kellett elhagynia otthonát az áradás miatt, a Victoria állambeli Benalla és Wedderburn hatóságai pedig több száz embert szólítottak fel lakóhelye elhagyására.

Százakat kellett kimenteni, nincs áram


Victoria államban ötszáz házba tört be az árvíz, további ötszázat pedig elszigetelt a külvilágtól – közölte Daniel Andrews, az állam miniszterelnöke, aki hozzátette, hogy a meteorológiai előrejelzések alapján még hetekig esős lesz az idő, és további áradásokra számítanak. Andrews arról is beszámolt, hogy 4700 háztartás maradt áram nélkül.

Az állam mentőszolgálatának jelentése szerint az elmúlt 48 órában több mint száz embert mentettek ki az elárasztott területekről. Új-Dél-Wales államban a Lachlan folyó áradása miatt Forbesben is több száz embert zárt körbe a víz. Tasmániában pedig az északi partvidéken élőknek kellett magasabbra költözniük a folyók vízszintjének emelkedése miatt.

A meteorológiai hivatal már szeptemberben jelezte, hogy a Csendes-óceánon a La Nina időjárási jelenség van kialakulóban, amely Ausztrália keleti részén átlagon felüli csapadékkal jár. A La Ninát az egyenlítői passzátszelek felerősödése okozza, ami megváltoztatja az óceán felszíni áramlatait és felszínre hozza a mélyebb hidegebb vizet.


Sydney-ben a múlt héten dőlt meg az esőzések miatt az 1950-es rekord, és 2022 lett a legnagyobb ausztrál város eddigi legcsapadékosabb éve.

(Kiemelt fotónk illusztráció: Árvízben álló házak Sydney északnyugati külvárosában, Windsorban. MTI/EPA-AAP/Bianca De Marchi)

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve.