Privilégiumok a vírusvédetteknek: zöld útlevelet adna Ausztria a kétszeresen beoltottaknak

Sebastian Kurz kancellár a múlt héten, a digitális formában megrendezett európai uniós csúcstalálkozón hangoztatta: jó lenne az útlevelet európai szinten kibocsátani.

2021. február 28., 18:48

Szerző:

Zöld útlevelet akar adni Ausztria az ország azon lakóinak, akiket már kétszeresen beoltottak, akik friss teszttel rendelkeznek, illetve azoknak, akik már kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből – írta a Népszava Sebastian Kurz osztrák kancellár közlése alapján.

Az osztrák kormány Görögország és Ciprus példáját kívánja követni a zöld útlevél kiadásával. Mindazok, akik megkapják az okmányt, a kabinet tervei szerint szabadon utazhatnának az Európai Unión belül, emellett étterembe, színházba és moziba mehetnének, ellátogathatnak a sporteseményekre.

Sebastian Kurz kancellár a múlt héten, a digitális formában megrendezett európai uniós csúcstalálkozón hangoztatta, hogy jó lenne az útlevelet európai szinten kibocsátani, de ha nem megy, akkor legalább a hasonló helyzetű szomszédokkal. Ha ez sem megoldható, akkor nemzeti szinten kell megoldani a kancellár szerint. Úgy látja, a dél-európai uniós országok, melyek számára roppant fontos az idegenforgalom (Horvátországban például 25 százalékát teszi ki a belföldi összterméknek a turizmus), támogatják az osztrák kezdeményezést, de Lettország és Szlovákia is.

Egyelőre viszont korainak tartja a privilégiumokat kínáló útlevél kiadását Németország és Franciaország, szerintük meg kell várni azt, hogy a lakosság többsége megkapja a védőoltást - írták.

(A kiemelt kép illusztráció/Forrás:MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.