Egyre gyanúsabb a Prigozsin-ügy: nem indít vizsgálatot a Kreml

Oroszország nem hajlandó a nemzetközi szabályok figyelembevételével kivizsgálni a Prigozsint szállító Embraer repülőgép balesetének körülményeit. A döntéssel tovább mélyítik a gyanút, hogy a Kreml, azaz Putyin állhat a tragédia hátterében.

2023. augusztus 30., 17:16

Szerző:

Oroszország „egyelőre” nem vizsgálja ki nemzetközi szabályok szerint a brazil gyártmányú Embraer repülőgép lezuhanását, amelyben meghalt Jevgenyij Prigozsin is – közölte a brazil hatóság kedden a Reuters-szel.

Mint ismert, a mai napon eltemetett Prigozsin, valamint a Wagner-csoport két főhadnagya és négy testőre is a 10 ember között volt, akik életüket vesztették, amikor az Embraer Legacy 600-as repülőgép lezuhant Moszkvától északra a múlt héten.

A brazil repülési balesetek kutatási és megelőzési központja (CENIPA) a repülésbiztonság javítása érdekében kijelentette, hogy csatlakozna az orosz vezetésű vizsgálathoz, amelyet nemzetközi szabályok szerint végeznének el.

A nemzetközi közvélemény gyanúja ellenére a Kreml változatlanul tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz.

A napi.hu emlékeztet, hogy a ENSZ montreali székhelyű Nemzetközi Polgári Repülési Szervezete (ICAO) szerint a Moszkvából induló, szentpétervári célállomású járat belföldi volt, így nem vonatkoznak rá a nemzetközi szabályok. Ennek értelmében tehát „nem kötelesek, csak ajánlott nekik, hogy ezt tegyék, de ha azt mondják, hogy elindítják a vizsgálatot, és meghívják Brazíliát, akkor távolról részt veszünk benne” – nyialtkozta Marcelo Moreno légidandártábornok, a CENIPA vezetője.

John Cox amerikai repülésbiztonsági tanácsadó és volt nyomozó szerint egy belső orosz vizsgálat hitelessége kérdéses lenne Brazília, a repülőgép gyártó országának részvétele nélkül. Márpedig az orosz hatóság közölte, hogy egyelőre nem indít vizsgálatot.

Jeff Guzzetti, egy korábbi amerikai légi balesetvizsgáló szerint Oroszországnak el kellene fogadnia Brazília segítségét, még akkor is, ha a CENIPA csak távolról tud részt venni a vizsgálatokba. Amennyiben ez nem történik meg, úgy egyértelmű jelét adják, a vizsgálat nem lesz átlátható – véli Guzetti.

(Kiemelt kép: a 2023. augusztus 23-án, az oroszországi Tver környékén lezuhant magánrepülőgép, amelyen Jevgenyij Prigozsin is utazott. Fotó:Wagner Telegram-fiók / Anadolu Agency / AFP)