Portugál rendőrség: nem terrortámadás a lisszaboni muszlim központban történt késelés

Valószínűleg a késelő pszichológiai zavarának tudható be a bűncselekmény, de ezt szakorvosi vizsgálatnak kell megerősítenie, mert a nyomozás még folyamatban van.

2023. március 29., 17:16

Szerző:

Nem minősíthető terrorakciónak a lisszaboni iszlám központban elkövetett késelés - közölte szerdán a portugál rendőrség igazgatója.

Luís Neves azt mondta, semmi sem utal arra hogy a keddi támadás elkövetője radikalizálódott, vagy terrortámadás történt volna; a nyomozati adatok azt mutatják, hogy köztörvényes bűncselekményről van szó. Hozzátette: valószínűleg a késelő pszichológiai zavarának tudható be a bűncselekmény, de ezt szakorvosi vizsgálatnak kell megerősítenie, mert a nyomozás még folyamatban van.

A késes támadást egy afgán menekült követte el a portugál főváros Iszmaili Központ nevű intézményében. Két embert megölt és egy harmadikat súlyosan megsebesített, majd megpróbált rátámadni a riasztás után a helyszínre érkező rendőrökre. A rendőrök semlegesítették, majd őrizetbe vették.
A tanúvallomásokból kiderült, hogy a férfi angolórán vett részt az intézményben, és a viselkedése azután változott meg, hogy telefonhívást kapott.

A Portugáliában élő afgán közösség elnöke, Omed Taeri korábban úgy nyilatkozott, hogy a tettes egy háromgyerekes afgán menekült, aki egy éve él Portugáliában, és nem tudja feldolgozni, hogy még görögországi tartózkodásuk alatt meghalt a felesége.

A nyomozás azt már kiderítette hogy a férfi pár napon belül Németországba akart költözni a gyermekeivel együtt. Lőtt sebe miatt jelenleg kórházi ellátásra szorul, bírósági kihallgatására leghamarabb két hét múlva kerülhet sor.

(Kiemelt kép: imádkozók a lisszaboni mecsetben. Fotó: Sabri Benalycherif / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

2024. július 11., 07:13

Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan – jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján Washingtonban.