Tanárok tízezrei tüntettek Portugáliában

Több tízezer állami iskolai tanár és alkalmazott tüntetett szombaton Lisszabonban magasabb bérekért és jobb munkakörülményekért.

2023. január 29., 07:40

Szerző:

Több tízezer állami iskolai tanár és alkalmazott vonult fel szombaton Lisszabonban, hogy magasabb béreket és jobb munkakörülményeket követeljenek, továbbá nyomást gyakoroljanak a portugál kormányra a megélhetési válság miatt.

A jelszavakat skandáló tömeg mintegy 80 ezer fős volt – közölte a rendőrség.

Egy évvel azután, hogy Antonio Costa szocialista miniszterelnök többséget szerzett a parlamentben, népszerűségének zuhanásával és nem csak a tanárok, hanem más szakemberek, például orvosok tiltakozásával néz szembe.

A legalacsonyabb fizetési skálán dolgozó tanárok havi fizetése körülbelül 1100 euró, és még a felső sávba tartozók is általában kevesebb mint 2000 eurót keresnek havonta.

A tanárok és más oktatási alkalmazottak szerte az országban december eleje óta sztrájkolnak, sok iskola bezárt, a tanítás szünetel.

(Kiemelt képünk: Egy tanár „Légy felháborodott” feliratú plakátot tart a tüntetés során, több napos részleges sztrájkot követően, hogy jobb munkakörülményeket és magasabb fizetéseket követeljen Lisszabonban 2023. január 14-én. PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.