A PDSZ és a PSZ két ponttal bővítették sztrájkköveteléseiket

A PDSZ és a PSZ is levelet írt Maruzsa Zoltánnak.

2023. január 19., 10:17

Szerző:

A PSZ és a PDSZ levelet írt Maruzsa Zoltán államtitkárnak szerdán. A levélben arról tájékoztatták az államtitkárt, hogy két követeléssel bővítették az eddigi négypontos sztrájkkövetelésüket.

Eszerint követelik, hogy helyezzék hatályon kívül a 2022. évi V. törvény 14. és 15. § és a sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény módosítását. Magyarázatuk szerint a 14. §-ában foglaltak súlyosan korlátozzák a közoktatásban foglalkoztatottak Alaptörvényben foglalt jogát. „A sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás célja nem lehet az, hogy a sztrájk ne okozzon semmiféle zavart a munkáltató működésében, gyakorlatilag észrevétlen legyen a külvilág számára, tekintettel arra, hogy ezáltal a sztrájknak éppen a nyomásgyakorló funkciója vész el” – írták.

Szerintük a 15. §-ban foglaltak pedig nincsenek összhangban a hátrányos jogkövetkezmény alkalmazásának munka törvénykönyvében előírt feltételeivel.

A két szakszervezet hatodik követelése, hogy vonják vissza a 4/2023. (I. 12.) Korm. rendeletet, ugyanis a kormány visszaélésszerűen alkalmazza a felhatalmazási törvényt. Mint írták, a kormány „Erre hivatkozva írta felül rendeletével a munka világát meghatározó törvényeket úgy, hogy azoknak semmi köze sincs a háborús veszélyhelyzethez, ráadásul visszamenőleges hatállyal hozott olyan rendelkezéseket, amelyek alapján a rendelet hatálybalépése előtti cselekedetet is ez alapján szankcionálhatja a munkáltató, mégpedig a legsúlyosabb módon, a foglalkoztatási jogviszony azonnali hatályú megszüntetésével.”

Levelük végén arra kérik Maruzsát, hogy a sztrájkról szóló törvényben foglalt egyeztetési kötelezettségének eleget téve tegyen javaslatot a következő egyeztetés mielőbbi időpontjára.

(Fotó: Dimény András/168)