Halálos áldozata van a lisszaboni árvíznek

Halálos áldozata is van a portugál fővárost sújtó árvíznek – közölte csütörtökön a portugál katasztrófavédelem vezetője.

2022. december 8., 20:28

Szerző:

André Fernandes sajtótájékoztatóján kifejtette: a Lisszabon térségében csütörtökre virradóra lezúdult óriási mennyiségű eső a főváros több negyedében is kisebb árvizeket eredményezett, amelyek következtében jelentős kár érte a parkoló autókat, de több fővárosi vasúti pályaudvart, alagutat és utcát is le kellett zárniuk. 

A halálos áldozat egy 55 éves férfi, aki egy pincében tartózkodott, és nem volt már ideje kimenekülni a behatoló víz elől. Az áradások miatt 27 embert ideiglenesen ki kellett költöztetni, a károk felmérése folyamatban van. Azokon a helyeken, ahol lehetséges, megkezdődött az utcák megtisztítása a lerakódott iszaptól. 

A portugál fővárosban jövőre kezdődhet meg a szélsőséges időjárási események során lehulló csapadék elvezetésére szolgáló, föld alatti csővezetékek kiépítése. 

Carlos Moedas lisszaboni polgármester szerint a mostani heves áradások „jól mutatják a globális éghajlatváltozás okozta problémákat és veszélyeket”, és a polgári védelem a következő napokban is fenntartja a kiemelt készültséget. 

Ugyanakkor a kormány óvatosságra intette a portugál főváros lakosságát, mert csütörtök estétől viharos erejű szél várható Lisszabon környékén.

(Egy férfi próbálja eltávolítani a hordalékos vizet egy áradást követően Lisszabonban 2022. december 8-án. Fotó: CARLOS COSTA/AFP)