Veszély: aszteroida közelítette meg a Földet

Az űrszikla átmérője 97 és 220 méter között lehetett.

2021. július 27., 06:20

Szerző:

Egy, a gízai nagy piramishoz hasonló nagyságú aszteroida közelítette meg a Földet vasárnap – írja a Space.com. A Nasa közlése szerint a 2008 GO20 nevet viselő űrszikla mintegy 4,5 millió kilométerre és közel 29 000 km/h sebességgel repült el a bolygónk mellett. Az aszteroida átmérője 97 és 220 méter között lehetett, a gízai nagy piramis pedig nagyjából 138 méter. Az űrsziklát előzőleg egyébként a potenciálisan veszélyt jelentő kategóriába sorolták, mivel az ilyen esetekben mindig fennáll az esélye, hogy megváltozik objektumok pályája.

A portál azt írja, 2020-ban ennél is közelebb került a Földhöz egy aszteroida. A 2020 QG tavaly augusztusban az Indiai-óceán felett haladt el mintegy 2950 kilométeres távolságra. Ez az objektum viszont nem jelentett veszélyt, mivel mindössze 3-6 méterre becsülték a méretét.

(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: Nasa Facebook-oldala)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.