Pattanásig feszülő idegek, megalkuvás, titkolózás: így zajlott a német választási vita

Az utolsó vitán az SPD-s Olaf Scholz győzedelmeskedett. 

2021. szeptember 20., 07:58

Szerző:

Németországban a Scholz (SPD) nyerte az utolsó televíziós vitát vasárnap. A balközép szociáldemokraták és a Zöldek egységes frontot képviseltek a harmadik és egyben utolsó televíziós vitában, amelynek egyértelmű győztese egy gyorsfelmérés szerint az SPD-s Olaf Scholz. A CDU-s Armin Laschet, azonban szorosan mögötte maradt – írta a német DW hírportál. Az összesített számok továbbra is Scholznak kedveztek. A Sat 1 tévécsatorna által nem sokkal a vita után közzétett Forsa-felmérés szerint a nézők

  • 42%-a szerint a szociáldemokrata nyerte a vitát,
  • 27%-uk szerint Laschet,
  • 25%-uk szerint pedig Baerbock.

Ez nagyjából egybeesett az INSA által közzétett legutóbbi országos közvélemény-kutatással, amely ugyanezt a rangsort kapta, bár

  • az SPD sokkal szűkebb, 26%-os vezetése mellett,
  • szemben a CDU 21%-os
  • és a Zöldek 15%-os eredményével.

A szociáldemokrata párt (SPD) kancellárjelöltje, Olaf Scholz és zöldpárti riválisa, Annalena Baerbock gyakran egységesen lépett fel a Kereszténydemokrata Unió (CDU) kancellárjelöltjével, Armin Laschet-vel szemben, a jövő vasárnapi választások előtti harmadik és egyben utolsó, televíziós vitában. A jelöltek az élen állnak az Angela Merkel leköszönő kancellár leváltásáért folyó versenyben. Az egyre szorosabbá váló választási versenyben újabb 90 percnyi szikár vita végén mind Baerbock, majd Scholz is azt sugallta, hogy

„Jó lenne, ha a CDU ellenzékbe vonulna”,

bár hangsúlyozni kívánták, hogy a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) kivételével, minden párttal hajlandóak lennének tárgyalni.

A váratlanul mélyrehatóvá vált vitában már korán megkeményedtek a frontok. A hálózat a vitát a témákról szóló televíziós riportokkal, a szavazók vox-popjaival és egy 30 éves képregényt bemutató moderátorral tarkította, hogy szemléltesse, hogy az éghajlatváltozás már az 1990-es években is a gyerekek számára alkalmasnak tartott kérdés volt. Amikor a vita a szegénység elleni küzdelemre terelődött, Scholz és Baerbock gyakran egymáshoz igazodtak, egyetértően bólogattak és átvették egymás mondanivalóját, olyannyira, hogy néha úgy tűnt, mintha már partnerséget kötöttek volna.

Mind a szociáldemokraták, mind a zöldek jelöltjei elismételték, hogy a jelenlegi 9,60 eurós minimálbér helyett 12 eurós órabért szeretnének. Ezt Laschet elutasította azzal az indokkal, hogy a munkaadóknak és a szakszervezeteknek egymás között kellene megállapodniuk a tisztességes bérekről. Számos nagy szakszervezet 12 eurós minimálbért követel. Baerbock azonban nem hagyta teljesen hidegen Scholzot, és a jelenlegi pénzügyminiszter pártját mind a CDU-val való kormányzásban elért eredményei, mind pedig a pénzügyi átláthatóság terén kihívás elé állította.

„Ön (Laschet-nek címezve) 16 évig kormányzott, Ön (Scholzra mutatva) pedig 12 évig kormányzott velük együtt, és a szakadék a gazdagok és a szegények között csak nőtt”

– mondta Baerbock.

Éghajlatválság is központi témának számított a vitán. Az egyik moderátor Baerbockot célozta a következő kérdéssel: „Az élet egy zöld kormány alatt kicsit kényelmetlenül hangzik, nem?”. Baerbock ezt természetesen cáfolta: „A zöld élet szabadságot jelent, szabadságot jelent a gyermekeink és unokáink számára. A következő kormánynak klímakormánynak kell lennie. Ha nem teszünk semmit, akkor a jövő megfizethetetlen lesz.”

A beszélgetés az elkerülhetetlen koalíciókötési kérdéssel zárult, és ugyanilyen elkerülhetetlenül egyik jelölt sem akart nyilatkozni arról, hogy melyik koalíciós partnert részesíti előnyben. Mindazonáltal az előző vita eléggé világossá tette, hogy az SPD és a Zöldek rokonszenvet éreznek egymással. A baj csak az, hogy a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint egyik német pártnak sem lesz működőképes parlamenti többsége, és Laschet még tovább csökkentheti a szakadékot.

 

 

(Kiemelt kép: 2021. szeptember 19., Berlin: Újságírók követik a harmadik kancellárjelölti beszélgetést a ProSieben és a Sat.1 műsorán, amelyen Olaf Scholz, az SPD szövetségi választási csúcsjelöltje, szövetségi pénzügyminiszter, Annalena Bearbock, a Bündnis 90/Die Grünen csúcsjelöltje, pártelnökük és Armin Laschet, a CDU/CSU szövetségi választási csúcsjelöltje, CDU-pártelnök és Észak-Rajna-Vesztfália tartományi miniszterelnök vesz részt. Fotó: Kay Nietfeld/dpa.)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.