06:50 - 09:00

Most: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Párizs kitiltja belvárosából a gépjárműveket

A francia főpolgármester, Anne Hidalgo jelentette be a hétvégén, hogy a belvárosban radikális forgalomcsökkentést terveznek 2022-től. 

2021. május 17., 10:41

Szerző:

Párizs főpolgármestere 2016-ban nyitotta meg a Szajna partját a gyalogos és kerékpáros közlekedők számára. Az autós lobbi és a rendőrség ellenezte ugyan, de szigorította a turistabuszok és a dízel gépjárművek behajtását. A Város és Mobilitás Intézet szerint a főpolgármester programját a zöldek koalíciós támogatásával még nagyobb sebességre kapcsolta. Meghirdette a 15 perces város kampányát, amelynek célja, hogy a helyi, rövid távú, nem gépkocsival megtett közlekedést támogatják (ezáltal a helyi boltok, funkciók fejlődnek).

A pandémia első hulláma alatt elkezdték kiépíteni a holland típusú, tömegek számára vonzó kerékpárhálózatot, amely most már több mint 50 km szeparált kerékpárutat számol, köztük a Kossuth Lajos utcának megfelelő belvárosi Rue de Rivolit, amelyről kitiltották az autókat.

Bejelentette, hogy a 140 000 utcai parkolóhelyet 70 000-re csökkentik, amelyből 10 000-et még a ciklusa vége előtt átalakítanak (főleg szeparált kerékpárutakra). A 2 millió lakosú Ville de Paris körgyűrűjének (kb. Hungária körút) sávjai számát csökkentik és zöldítik (ez egyben a helyi M0-is, hiszen nincsen másik körgyűrű Párizs körül) – közölte a közlekedéssel foglalkozó szervezet a Facebook-oldalán.

– Ez nem azt jelenti, hogy minden közlekedést leállítunk – mondta a zöldektől érkezet főpolgármester-helyettes. David Belliard szerint a helyiek, a mozgáskorlátozottak, a taxik, a fuvarozók és a boltok tulajdonosai behajthatnak majd a forgalomcsökkentett területekre is. 

A France24 emlékeztet: a főpolgármester könnyen legyőzte az ellenfelét a múltkori választáson azzal az ígérettel, hogy radikálisan csökkenti a légszennyezettséget és az autóforgalmat a belvárosban. Az első intézkedései miatt főleg a külvárosokból autóval érkezők bírálták, mert óriási dugók alakultak ki a lezárások miatt. 

 

(Kiemelt kép:  AFP | Philippe Lopez)