Ősszel tartanák a skót függetlenségi szavazást

A skót kormány 2023. október 19-én szeretné megtartani az újabb népszavazást Skócia függetlenségéről – jelentette be kedden Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

2022. június 28., 16:36

Szerző:

Sturgeon az edinburghi parlamentben tartott tájékoztatóján hangsúlyozta: a referendumot kizárólag törvényes, alkotmányos keretek között lehet megrendezni, különben az eredményt a nemzetközi közösség nem ismerné el.

Kijelentette: éppen ezért még kedden levelet ír Boris Johnson brit miniszterelnöknek, hivatalosan kérve hozzájárulását az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásához.

Ha London megtagadja a referendum engedélyezését, a skót kormány a brit legfelsőbb bíróságtól kér állásfoglalást arról, hogy a brit kormány hozzájárulása nélkül milyen jogi keretek között lehet megtartani az újabb népszavazást – mondta a skót miniszterelnök.

(Kiemelt kép: Nicola Sturgeon skót miniszterelnök John Swinney miniszterelnök-helyettessel érkezik, hogy nyilatkozatot tegyen a függetlenségi népszavazásról a skót parlamentben, a Holyroodban, Edinburghban 2022. június 28-án. Fotó: ANDY BUCHANAN / AFP)