Ősszel tartanák a skót függetlenségi szavazást

A skót kormány 2023. október 19-én szeretné megtartani az újabb népszavazást Skócia függetlenségéről – jelentette be kedden Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

2022. június 28., 16:36

Szerző:

Sturgeon az edinburghi parlamentben tartott tájékoztatóján hangsúlyozta: a referendumot kizárólag törvényes, alkotmányos keretek között lehet megrendezni, különben az eredményt a nemzetközi közösség nem ismerné el.

Kijelentette: éppen ezért még kedden levelet ír Boris Johnson brit miniszterelnöknek, hivatalosan kérve hozzájárulását az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásához.

Ha London megtagadja a referendum engedélyezését, a skót kormány a brit legfelsőbb bíróságtól kér állásfoglalást arról, hogy a brit kormány hozzájárulása nélkül milyen jogi keretek között lehet megtartani az újabb népszavazást – mondta a skót miniszterelnök.

(Kiemelt kép: Nicola Sturgeon skót miniszterelnök John Swinney miniszterelnök-helyettessel érkezik, hogy nyilatkozatot tegyen a függetlenségi népszavazásról a skót parlamentben, a Holyroodban, Edinburghban 2022. június 28-án. Fotó: ANDY BUCHANAN / AFP)

18:31

A fertőző betegségekre szakosodott Spallanzani római kórházban kezdődött el a majomhimlő elleni oltás hétfőn, miután az egészségügyi minisztérium adatai szerint 545 esetet azonosítottak.

 

16:48

Egyre több a farkasfalka az Alpokban, számuk gyorsan, jelenleg évente több mint 25 százalékkal nő – számolt be hétfőn a Gruppe Wolf Schweiz (GWS) nevű egyesület, amely az emberek és az őshonos nagyragadozók békés együttélésének lehetőségeit vizsgálja.

Jegesmedve sebesített meg egy francia turistát a norvégiai Spitzbergák egyik táborában az északi-sarkvidéken, a nő élete nincs veszélyben – jelentették be helyi hatóságok hétfőn.

Olaf Scholz német kancellár nem tart az Oroszország elleni szankciók támogatottságának gyengülésétől még az energiaszámlák további emelkedése esetén sem – mondta a kormányszóvivő hétfőn, Berlinben.