Országnyi területet égettek fel az amazonasi esőerdőben 2020-ban

Tavaly több területet égettek fel, mint 2019-ben, amikor a téma felkapott volt.

2021. április 7., 21:22

Szerző:

Az amazonasi esőerdő irtása hatalmas mértékben, 17 százalékkal nőtt 2020-ban. A legújabb adatok szerint az erdőtüzek, a marhatenyésztés és a fakitermelés miatt nagyobb terület tűnt el, mint az egész Dél-Dunántúli régió, vagyis Baranya, Somogy és Tolna megye teljes területe.

Az úgynevezett elsődleges erdőterületek mérete – vagyis a régóta növekvő, érintetlen területeké, amelyeket első alkalommal vágnak ki – elérte a 2,3 millió hektárt. Ez a harmadik legnagyobb terület 2000 óta – írja az MTI.

„2020 meglehetősen szörnyűnek bizonyult az Amazonas számára” – mondta Matt Finer, az Amazon Conservation nevű amerikai nonprofit szervezet számára készített MAAP műholdas projekt vezetője. Bolíviában, Ecuadorban és Peruban történelmi csúcsot döntött az erdőirtás mérete, míg Brazíliában csak egy újabb rossz évet könyvelhettek el: több mint 1,5 millió hektárnyi elsődleges erdő tűnt el Finer szerint.

Brazília után a legnagyobb mértékű esőerdő-pusztulást 2020-ban Bolíviában, Peruban és Kolumbiában mérték, a sorban ezután Venezuela és Ecuador következett a Marylandi Egyetem által gyűjtött adatok alapján.

A szakértők szerint az Amazonas elsődleges erdőterületei kiirtásának fő okai a mezőgazdaság és a marhatenyésztés. A jelentés szerint Brazíliában elsősorban legelőkké alakították az egykori erdők területét. Az Amazonas legnagyobb erdőirtási gócpontjait Bolívia délkeleti részén találták, ahol a száraz Chiquitano és Chaco erdőket tüzek pusztították.

(Kiemelt kép: Erdőtűz pusztít az Amazonas-medencében lévő brazíliai Pará szövetségi államban lévő Novo Progresso közelében 2019. augusztus 23-án. Fotó: MTI/EPA/Greenpeace Brazil | Victor Moriyama)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.