Orrsövényből vett sejtekkel gyógyították a térdízület porckopását svájci tudósok

Az eredmények megteremtették egy terápia biológiai alapjait, állítja a kutatás vezetője.

2021. szeptember 1., 21:38

Szerző:

Az orrsövényből vett sejtekkel gyógyították a térdízület porckopását svájci tudósok, írja az MTI. A bázeli kutatók orrsövénysejtekből laboratóriumban porcszövetréteget növesztettek, amit két fiatal, ízületi kopással kezelt páciens térdébe ültettek be. A két beteg ettől kezdve kevesebb fájdalmat érzett, jobb életminőségről számolt be.

Az eredmények megteremtették egy terápia biológiai alapjait, a tudósok óvatosan optimisták – vélte Ivan Martin, a Bázeli Egyetem klinikájának munkatársa, a kutatás vezetője. Beszámolójukat a Science Translational Medicine című szaklap szerdai száma közölte.

Amikor a csontvégeket fedő porc bomlásnak indul, az ízület „csikorogni kezd”, a mozgás fájdalommal jár. A világon több millióan szenvednek porckopástól, elsősorban idősek, de túlterhelés, korábbi sérülések vagy genetikai hajlam miatt fiatalabbakat is sújthat. Jelenleg nincs regeneráló kezelés. A fájdalom csökkentésére az orvosok gyulladáscsökkentőket adnak a pácienseknek egészen addig, amíg már csak az ízületi protézis segít. Ezért dolgozik a bázeli kutatócsoport azon, hogy a beteg ízületi porcot porcszövetrétegekkel helyettesítsék.

Az orrsövénysejtekből nevelt porcszövet gyulladt felületre adott reakciójának vizsgálatához ízületi gyulladásban szenvedő juhok orrából vett porcsejttenyészetet ültettek az állatok beteg ízületeibe. A tenyésztett szövet erősnek bizonyult, úgy tűnt, ellensúlyozta a gyulladásos reakciót. A kutatók úgy vélték, ez legalább részben arra vezethető vissza, hogy az ízületi gyulladáskor túlzottan aktív molekuláris jelvivő út az orrporcsejtek jelenléte miatt veszít az aktivitásából.

Végül a tudósok egy 36 éves nő és egy 34 éves férfi részvételével tesztelték a módszert. Mindkét páciens súlyos ízületi gyulladásban szenvedett, ami csontjaik rossz elhelyezkedéséből adódott. Térdízületük pótlása elengedhetetlennek tűnt. Tizennégy hónappal a beavatkozás után a két beteg kevesebb fájdalomról, az ízületek jobb működéséről, valamint életminőségük javulásáról számolt be. Mellékhatásokat nem tapasztaltak.

(Kiemelt képünk illusztráció: ART4STOCK/AUM /Science Photo Library/AFP)