Oroszországban külföldi ügynökké nyilvánítottak egy újabb ellenzéki hírportált

Fokozódik a helyzet Oroszországban.

2021. július 23., 17:36

Szerző:

Külföldi ügynökké nyilvánították Oroszországban a lettországi székhelyű The Insider vállalatot, amely az azonos nevű orosz oknyomozó hírportált is üzemelteti, írja az MTI az orosz igazságügyi minisztériumra hivatkozva. A közlemény szerint a külföldi ügynökök listájára felkerült újabb öt orosz újságíró is.

Hírügynökségek felidézik, hogy a The Insider orosz hírportál több projektben is együttműködött a Bellingcat nemzetközi tényfeltáró újságírói hálózattal, és a többi között ők tárták fel több nyugati médium közreműködésével az orosz államfő egyik legismertebb bírálójaként ismert Alekszej Navalnij ellenzéki politikus megmérgezésének körülményeit.

Oroszországhoz hasonlóan a belarusz elnök, Aljakszandr Lukasenka is előszeretettel bélyegez meg ellenzéki szervezeteket a „külföldi ügynök” jelzővel. Csütörtökön például újabb civil szervezetek aktivistáit nyilvánította külföldi ügynöknek és közölte, „folytatódik a tisztogatás”.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: 09.07.2020 Dmitry Medvedev, deputy chairman of the Russian Security Council, chairman of the United Russia Party, gives an interview to journalists of the Komsomolskaya Pravda daily newspaper via video conference at Gorki residence, outside Moscow, Russia. Ekaterina Shtukina / Sputnik / Sputnik via AFP)